Σνακ… κάτω απ’ τον ήλιο

Ο υδράργυρος έχει φτάσει στα ύψη και οι εξορμήσεις στις κοντινές ή και μακρινές παραλίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Πως όμως ρυθμίζουμε τη διατροφή μας τις ημέρες εκείνες που περνάμε τουλάχιστον 5 ώρες στην παραλία ώστε να εφοδιαστούμε με την κατάλληλη ενέργεια χωρίς υπερβολές;

Κατ’ αρχάς, φροντίζουμε το τελευταίο κυρίως γεύμα (πρωινό ή μεσημεριανό) να έχει καταναλωθεί τουλάχιστον 3 ώρες πριν την εξόρμησή μας.

Σωστή προετοιμασία

Αν έχουμε σκοπό να πάρουμε μαζί μας τρόφιμα που αλλοιώνονται (π.χ. αλλαντικά, τυριά κ.τ.λ.), προγραμματίζουμε οπωσδήποτε να τα μεταφέρουμε σε ένα

φορητό ψυγειάκι για να μη βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων, όπως π.χ. τροφική δηλητηρίαση.

Φροντίστε επίσης, να έχετε τα όποια τρόφιμα τοποθετημένα σε σακουλάκια που κλείνουν και σε καμία περίπτωση μην τα αφήνετε σε άμεση επαφή με την άμμο για την αποφυγή προσβολής τους από μικροοργανισμούς.

Προτεινόμενα σνακ

Αν έχουμε τηρήσει τις παραπάνω στοιχειώδεις οδηγίες, πιθανές επιλογές μας θα μπορούσαν να είναι:

Μίγμα ξηρών καρπών-αποξηραμένων φρούτων-δημητριακών (ανάλατα αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια, σταφίδες, αποξηραμένα δαμάσκηνα χουρμάδες, κράνμπερι, βρώμη, δημητριακά ολικής αλέσεως): Δημιουργήστε τις κατάλληλες μερίδες από τα αγαπημένα σας συστατικά για να μην παρασυρθείτε από μεγαλύτερες ποσότητες και φροντίστε να μην περιέχουν επιπλέον ποσότητα ζάχαρης και αλατιού καθώς θα εντείνουν την ήδη αυξημένη δίψα σας.

Φρέσκα φρούτα και χυμοί: Είναι η πιο ‘ανώδυνη’ επιλογή που προσφέρει εκτός από ικανοποίηση της πείνας και ταυτόχρονη ενυδάτωση. Προτιμήστε εκείνα που βρίσκονται στην εποχή τους, άλλωστε είναι μια εποχή με μεγάλη ποικιλία, και διαλέξτε φρούτα διαφόρων χρωμάτων καθώς κάτι τέτοιο παρέχει και ποικιλία βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Φροντίστε οι χυμοί να είναι χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Μπάρες δημητριακών, κριτσίνια ή κρακεράκια ολικής αλέσεως: Μια καλή λύση καθώς είναι και θρεπτικά και νόστιμα. Είναι σημαντικές πηγές φυτικών ινών και άλλων απαραίτητων ιχνοστοιχείων και μας χορταίνουν. Προσέχουμε όμως πολύ την ποσότητα που καταναλώνουμε καθώς σε μεγάλες ποσότητες αποδίδουν πολλές θερμίδες.

Τοστ ή αραβικές πίτες με ελαφριά γέμιση: Τυρί με χαμηλά λιπαρά, κοτόπουλο ή γαλοπούλα, τόνος, λαχανικά. Όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν μια καλή λύση για πλήρες γεύμα τις ώρες που θα καταναλώσουμε στην παραλία. Φροντίστε όμως για τη σωστή παρασκευή και μεταφορά τους καθώς αλλοιώνονται εύκολα και οι υψηλές θερμοκρασίες εντείνουν αυτό το φαινόμενο. Αποφύγετε σως και σάλτσες αφού και πλούσιες σε θερμίδες είναι και μπορεί να σας βαρύνουν και να προκαλέσουν δυσφορία.

Μεγάλη προσοχή στο αλκοόλ που καταναλώνετε στην παραλία. Τα κοκτέιλ που σερβίρονται, εκτός του ότι είναι πλούσια σε θερμίδες, μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση αντανακλαστικών και δυσφορία με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Πολύ σημαντικό κομμάτι μιας ημέρας στην παραλία, εκτός από τα σνακ, είναι και η σωστή και επαρκής ενυδάτωση. Εκτός, λοιπόν, από ένα ενδεχόμενο χυμό που θα καταναλώσουμε, φροντίζουμε πάντα να έχουμε μαζί μας νερό, σε ποσότητα που αντιστοιχεί σε 1-2 ποτήρια νερού/ώρα.

Οι επιλογές για ελαφριά σνακ είναι πολλές. Αρκεί μια καλή οργάνωση για να μας κρατήσει σε υψηλά επίπεδα ενέργειας και χορτάτους αλλά σε καμία περίπτωση υπερσιτισμένους. Το καλοκαίρι είναι περίοδος ξεγνοιασιάς, μακριά από προβληματισμούς και ενοχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα