Ρέντσι: Θέλω να αλλάξω την Ιταλία. Όχι την καρέκλα μου

Σε ηλικία 38 ετών, μοιάζει σαν… έτοιμος από καιρό να ακολουθήσει τα βήματα μιας μεγάλης αλλαγής. Για τον ίδιο, την Κεντροαριστερά και συνολικά την Ιταλία.

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι, ηττήθηκε πριν από μερικούς μήνες στις εσωκομματικές εκλογές για το ποιόν θα υποστήριζε το Δημοκρατικό Κόμμα για το αξίωμα του πρωθυπουργού από τον Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι, και η ιταλική Κεντροαριστερά πλήρωσε βαριά εκείνο το λάθος.

Στα χέρια του Μπερσάνι, το Δημοκρατικό Κόμμα επικράτησε

οριακά στις βουλευτικές εκλογές όπου θα έπρεπε κανονικά να κάνει περίπατο, και επέτρεψε στην Κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι να ξαναγεννηθεί, και στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο να απειλεί ανά πάσα στιγμή την Ευρώπη με χρεοκοπία και διάλυση.

Εξαιτίας των χειρισμών του Μπερσάνι, η Ιταλία έμεινε ακυβέρνητη μετά τις εκλογές, και χρειάστηκε οι ηχηρές ήττες του στην ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να παραμεριστεί, και να προκριθεί η λύση του σχηματισμού της κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον Ενρίκο Λέττα.

Στο Δημοκρατικό Κόμμα, οι εκλογές για το ποιός θα υποστηριχτεί για πρωθυπουργός στην επόμενη εθνική αναμέτρηση θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι, και ο Ματέο Ρέντσι προετοιμάζεται μεθοδικά για να μην χάσει ξανά, όπως συνέβη απέναντι στον Μπερσάνι. Έστω κι αν γνωρίζει ότι απέναντί του θα βρεί πιθανότατα τον ίδιο τον Ενρίκο Λέττα, εφόσον η κυβέρνησή του τα έχει πάει καλά.

“Θέλω να αλλάξω την Ιταλία. Όχι την καρέκλα μου”, συνηθίζει να λέει ο δήμαρχος της πόλης από την οποία ξεκίνησε η Αναγέννηση. Ο Ιταλός… Ομπάμα, όπως τον αποκαλούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα