Ραντεβού με τον Καβάφη, στη γκαλερί Kalfayan

Είναι ο περισσότερο μεταφρασμένος Έλληνας ποιητής, από τις εμβληματικότερες προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων, που όσα χρόνια και αν περάσουν θα περικλείεται από τον αλεξανδρινό του μύθο. Η ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη αποτελούσε πάντα μέρος της παγκόσμιας λογοτεχνικής κοινότητας. Η επιρροή της όμως και ο θαυμασμός προς αυτήν δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό τον καλλιτεχνικό κύκλο. Δημιουργοί διαφόρων εικαστικών τεχνών αντλούσαν και συνεχίζουν να αντλούν έμπνευση από τα ποιήματα του Καβάφη.

Με αφορμή την συμπλήρωση των 150 χρόνων από την γέννησή του, η γκαλερί Kalfayan (Χάρητος 11, Κολωνάκι) παρουσιάζει την ομαδική έκθεση «Περιμένοντας τους Βαρβάρους: Αναφορά στον Καβάφη».

Εκτίθενται έργα μοντέρνων και σύγχρονων, Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που έχουν καταθέσει με τη δική τους «γραφή» την ερμηνεία από τα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη, σε διάλογο με χειρόγραφα του ποιητή και πρώτες εκδόσεις ποιημάτων του. Διαφορετικά εικαστικά μέσα, διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες και απεικονίσεις, όλες επηρεασμένες από δημιουργήματα του ίδιου του ποιητή. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Νάνος Βαλαωρίτης, Αικατερίνη Γεγησιάν, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Τάταρης, Anna Boghiguian και David Hockney.

«Είμαι Κωνσταντινοπολίτης τήν καταγωγήν, αλλά εγεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια – σ’ ένα σπίτι της οδού Σερίφ μικρός πολύ έφυγα, και αρκετό μέρος της παιδικής μου ηλικίας το πέρασα στην Αγγλία. Κατόπιν επεσκέφθην την χώραν αυτήν μεγάλος, αλλά για μικρόν διάστημα. Διέμεινα και στη Γαλλία. Στην εφηβική μου ηλικίαν κατοίκησα υπέρ τα δύο έτη στήν Κωνσταντινούπολι. Στην Ελλάδα είναι πολλά χρόνια πού δεν επήγα. Η τελευταία μου εργασία ήταν υπαλλήλου είς ένα κυβερνητικόν γραφείον εξαρτώμενον από τό Υπουργείον των Δημοσίων Έργων της Αιγύπτου. Ξέρω Αγγλικά, Γαλλικά και ολίγα Ιταλικά.» Αυτό είναι ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα, γραμμένο από τον ίδιο τον ποιητή, Κωνσταντίνο Καβάφη, για το περιοδικό «Νέα Τέχνη», το 1924.

Η έκθεση «Περιμένοντας τους Βαρβάρους: Αναφορά στον Καβάφη» θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 11 Μαϊου.

Keywords
Τυχαία Θέματα