Πρώτος θετικός μήνας στα έσοδα

Συγκρατημένα αισιόδοξο εμφανίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά την θετική εικόνα που παρουσίασαν τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Ιούλιο, παρά το γεγονός ότι η υστέρηση στο επτάμηνο παραμένει.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών «τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά το μήνα Ιούλιο επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι οι όποιες, κατά το 1ο εξάμηνο του έτους, υστερήσεις στο σκέλος των εσόδων, είναι αντιμετωπίσιμες. Έτσι, ο εθνικός στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους καθίσταται όλο και πιο εφικτός» .

Όπως προκύπτει

από τα στοιχεία που παρουσίασε ο Χρήστος Σταικούρας το σύνολο των εσόδων (προ επιστροφών φόρων) του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4,76 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 600 εκατ. ευρώ ή κατά 14,3% έναντι του περυσινού Ιουλίου και κατά 118 εκατ. ευρώ ή 2,5% έναντι του μηνιαίου στόχου (4.651 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού:

- Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ήταν μειωμένα κατά 285 εκατ. ευρώ ή 33,7% έναντι του μηνιαίου στόχου, λόγω των παρατάσεων που έχουν δοθεί στην υποβολή και, συνεπώς, στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

- Τα έσοδα από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών παρουσίασαν υστέρηση κατά 56 εκατ. ευρώ ή 29,9% και το μήνα Ιούλιο έναντι των στόχων, λόγω της καθυστερημένης αποστολής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ 2011).

Αντίθετα, ανάσα στον προϋπολογισμό έδωσαν:

-Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων που υπερέβησαν κατά 82 εκατ. ευρώ ή 48,3% το μηνιαίο στόχο, γεγονός που αποδεικνύει ότι καλύπτεται η υστέρηση των δύο προηγουμένων μηνών, η οποία είχε προκληθεί από την παράταση στην υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων.

-Οι έμμεσοι φόροι, που εμφανίζονται αυξημένοι κατά 247 εκατ. ευρώ ή κατά 11% έναντι των στόχων.

-Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το μήνα Ιούλιο που ανήλθαν σε 2.215 εκατ. ευρώ, λόγω των εισροών από την Ε.Ε.

-Οι επιστροφές φόρων που έφθασαν τα 314 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 21,4% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα και 12,7% έναντι του στόχου, ενισχύοντας τη ρευστότητα της οικονομίας.

Πάντως, προβληματισμό συνεχίζει να προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο το γεγονός ότι πολλές φορολογικές υποχρεώσεις σωρεύονται στο δεύτερο εξάμηνο, όπου οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τους φόρους ακινήτων των περασμένων ετών, αλλά και την εκκαθάριση του φετινού φόρου εισοδήματος, με κίνδυνο φορολογικής κόπωσης, που θα αποτυπωθεί στα έσοδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στα έσοδα δεν περιλαμβάνεται το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος (Securities Market Programme – SMPs), η οποία αποτέλεσε μέρος της δόσης των 4 δισ. ευρώ μετά τη σχετική θετική αξιολόγηση των εταίρων μας και την απόφαση του Eurogroup της 8ης Ιουλίου 2013.

Το συνολικό ποσό που αναμένει να εισπράξει η Ελλάδα έως το 2025 από την επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες του Ευρωσυστήματος ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ. Τα συγκεκριμένα έσοδα, απορρέουν από τη συμφωνία του Νοεμβρίου για το ελληνικό χρέος, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας, κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό και δεν υπολογίζονται στους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης.

Το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ από SMP’s, που αποτέλεσε μέρος της δόσης των 4 δισ. ευρώ του Ιουλίου, μετά τη θετική αξιολόγηση της τρόικας δεν είχε υπολογιστεί στον εκτελούμενο προϋπολογισμό του 2013, καθώς η απόφαση του Νοεμβρίου για το ελληνικό χρέος ήταν μεταγενέστερη της ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2013 από την ελληνική Βουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα