Πολιτικές “ρουκέτες” από την Παπαρήγα

Η Αλέκα Παπαρήγα παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου, σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ακολουθεί το κείμενο της εισαγωγικής ομιλίας της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ, όσο και η συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους.

Η εισηγητική ομιλία

Αποτελεί πελώριο και προκλητικό ψέμα ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε χτες συνιστά ανάσα για τον ελληνικό λαό. Χτες μάλιστα αναδύθηκε στην επιφάνεια το μεγάλο ψέμα, ότι τα πάντα

κρίνονται από την ικανότητα διαπραγμάτευσης. Αν θα κάνεις σκληρή διαπραγμάτευση όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα κάνεις έξυπνη διαπραγμάτευση όπως λέει η τρικομματική κυβέρνηση. Όταν διαπραγματεύεσαι δεχόμενος τις δεσμεύσεις της ΕΕ, την ανταγωνιστικότητα, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, τότε αυτή η διαπραγμάτευση είναι εντός των τειχών και δεν προμηνύει τίποτα καλό για τον λαό.

Γιατί η συμφωνία δεν είναι ανάσα για τον λαό; Πρώτα απ’ όλα να πάρουμε υπόψη ότι από 1/1/2013 θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα που πάρθηκαν και ήδη η ζωή του λαού που είναι κόλαση, θα γίνει περισσότερο κόλαση. Δεύτερον, η συμφωνία που έγινε χτες περιλαμβάνει κλιμάκωση νέων αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων. Μπορεί να μην πάρουν άμεσα τη μορφή ενός συγκροτημένου μνημονίου, αλλά η μνημονιακή πολιτική θα είναι διαρκείας τουλάχιστον μέχρι το 2030 παίρνοντας υπόψη τη μη ασφαλή κατά τη γνώμη μας πρόβλεψη ότι το χρέος μπορεί να φτάσει το 2020 το 124%.

Και πιο συγκεκριμένα, τι περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα; Έχουν ασφαλιστικές δικλείδες σε βάρος του λαού και υπέρ του κεφαλαίου. Καταρχήν σε περίπτωση που θα υπάρξει απόκλιση στόχων απ’ τις ιδιωτικοποιήσεις και τα δημοσιονομικά, θα αφαιρούνται αυτόματα απ’ το λαό όσα έχουν απομείνει από μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα ασφαλιστικά, υγείας κ.λπ.

Δεύτερον θα μεταφέρονται τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις σε διακριτό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους, επομένως δεν πρόκειται να διορθώσουν τίποτα από τα μέτρα κόλασης που έχουν παρθεί.

Τρίτον, μιλάνε για εμπροσθοβαρή εφαρμογή. Τι σημαίνει αυτό; Επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, δηλαδή ακριβό νερό, ακόμα ακριβότερη θέρμανση, γενικότερα ακριβή ενέργεια, τα πάντα ακριβότερα για τον λαό, γιατί εκεί θα οδηγήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Και ξαναλέμε, να πάρουμε υπόψη ότι θα έχουμε συνεχή αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα, ανεξάρτητα αν θα πάρουν τη μορφή του μνημονίου, στους μισθούς, φορολογικά, απολύσεις κ.λπ. στο δημόσιο.

Τι αποδεικνύει ο συμβιβασμός που έγινε χτες; Καταρχήν ο όλος τσακωμός δεν αφορούσε αν θα βελτιωθεί η ζωή των λαών, της Ελλάδας και αν θέλετε των λαών της ευρωζώνης και γενικότερα της Ευρώπης. Αποδείχθηκε ότι η βαθύτερη αιτία της επίθεσης είναι η φτηνή εργατική δύναμη και όχι αποκλειστικά ή τόσο η διαχείριση του χρέους. Ας πάρουμε το παράδειγμα: Προβλέπουν ότι θα είναι 124% επί του ΑΕΠ το χρέος της Ελλάδας. Μα εδώ στην ΕΕ έχουν αποφασίσει να είναι 60% και μάλιστα δρομολογούν να φτάσει το 40% και το 124% δεν είναι καθόλου βέβαιο, γιατί μπορεί να μην προχωρήσουν όλα αυτά τα οποία έχουν αποφασίσει, πολύ περισ

Keywords
Τυχαία Θέματα