ΟΗΕ: Ραγδαία αύξηση της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και για τα φαινόμενα της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα, που παρουσιάστηκαν σήμερα στην ΕΣΗΕΑ.

Κατά το έτος 2012 η Ελλάδα πήρε άλλη μια θλιβερή παγκόσμια πρωτιά και αυτή την φορά στην έξαρση της ρατσιστικής

βίας, ενώ στο σύνολο των θυμάτων είναι μετανάστες.

Την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2012, το δίκτυο καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας κατέγραψε 154 περιστατικά ρατσιστικής βίας. Από αυτά. τα 151 αφορούν μετανάστες ή πρόσφυγες ενώ σε 3 περιπτώσεις τα θύματα ήταν ευρωπαίοι πολίτες, ένας Ρουμάνος, 1 Βούλγαρος και ένας Έλληνας.

Τα 107 περιστατικά έλαβαν χώρα στο δήμο Αθηναίων, κυρίως σε περιοχές του κέντρου όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, η πλατεία Αττικής, η πλατεία Αμερικής καθώς και οι γειτονιές που βρίσκονται γύρω από την Ομόνοια, ενώ άλλα 23 περιστατικά καταγράφηκαν σε άλλες περιοχές του νομού Αττικής.

Στην επαρχία 13 περιστατικά κατεγράφησαν στην Πάτρα, 3 στην Κόρινθο, ενώ 3 περιστατικά που κατεγράφησαν σε Ηγουμενίτσα και Έβρο, αφορούν σε χώρους κράτησης. Τέλος υπάρχουν καταγραφές σε Ρόδο, Χίο, Κόνιτσα και Νέα Μανωλάδα Ηλείας.

Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι περισσότερες επιθέσεις έγιναν σε δημόσιους χώρους ενώ 6 περιστατικά καταγράφονται σε μέσα μαζικής μεταφοράς. 7 περιστατικά κατεγράφησαν σε χώρους κράτησης (είτε αστυνομικά τμήματα είτε κέντρα κράτησης μεταναστών). 16 συνέβησαν μέσα σε ιδιωτικούς χώρους δηλαδή στα σπίτια και τα καταστήματα των μεταναστών.

Η πλειονότητα των περιστατικών αφορά σε σωματικές επιθέσεις κατά αλλοδαπών, ενώ οι τύποι των εγκληματικών πράξεων είναι κυρίως βαριές σωματικές βλάβες 66 περιστατικά) και απλές σωματικές βλάβες (76 περιστατικά) συνδυαζόμενες ως επί τω πλείστον με απειλές, εξύβριση και φθορά ξένης περιουσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα