Οι γονείς σε αντικατάσταση των… φορέων, για το καλό των παιδιών τους

Θυμάμαι τη μητέρα μου να λέει για το «κούτσουρο» που ζητούσε η δασκάλα τους από κάθε παιδάκι, για να ανάβουν την ξυλόσομπα και να ζεσταίνονται το χειμώνα, στα μαθητικά της χρόνια. Το ανακάλεσα στη μνήμη μου διαπιστώνοντας πόσο πίσω έχουμε γυρίσει στο χρόνο και οι γονείς καλούνται πάλι, για ακόμη μία φορά, να βάλουν το χέρι βαθειά στη τσέπη και να συνεισφέρουν αυτοί, ώστε να καλύψουν τις ελλείψεις που παρουσιάζονται στα σχολεία της χώρας.

Χτύπησε

το κουδούνι και για φέτος. Έγινε κι ο αγιασμός, στέλνοντας το μήνυμα ελπίδας. Όμως όλα συνηγορούν για μια δύσκολη, από όλες τις απόψεις, σχολική χρονιά!

Καταρχήν δεν θα αναφέρω διόλου τις ελλείψεις σε προσωπικό ή σε σχολικές αίθουσες τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στην επαρχία, σε όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης. Το κάνουν ήδη άλλοι, που είναι και η δουλειά τους! Εγώ απλά θα επισημάνω τις απαράδεκτες μειώσεις κονδυλίων, τόσο του κράτους όσο και των περισσότερων δήμων, σε θέματα καθημερινότητας. Σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Να σημειώσω πως δεν με ενδιαφέρει καθόλου η δικαιολογία των μνημονίων και της τρόικας, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε θέματα Παιδείας, λειτουργίας των σχολείων και υποδομών. Ας φρόντιζαν οι «κύριοι» που πέρασαν τόσα χρόνια σαν αρμόδιοι, από κυβερνήσεις και δημοτικά πόστα (υπουργεία, ΟΣΚ, σχολικές επιτροπές, τεχνικές – οικονομικές υπηρεσίες κλπ), στα χρόνια των «χρυσών αγελάδων», να αποταμείευαν ή να έλυναν τα προβλήματα «εν τη γεννέσει» τους. Διαφορετικά ο εισαγγελέας θα έπρεπε να επέμβει αυτεπάγγελτα, και να ελέγξει τους προσωπικούς λογαριασμούς όλων αυτών των «κυρίων».

Δεν είναι κρυφό μυστικό στους γονείς πως ο κάθε διευθυντής σχολικού ιδρύματος, σε ιδιωτικές συνελεύσεις γονέων, εκμυστηρεύεται (ανεπίσημα) τις ανάγκες τους σε αναλώσιμα, πετρέλαιο για το χειμώνα και είδη, όσο και προσωπικό, καθαριότητας. Το τελευταίο είναι ίσως και το σημαντικότερο, ειδικά για παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, που τα μικρά παιδιά είναι πιο ευάλωτα και ακόμα δύσκολα κάνουν πράξη συμβουλές αυτοπροστασίας. Οι καθαρίστριες αποτελούν «είδος πολυτελείας». Στις σχολικές μονάδες με μικρά παιδιά, επιβάλλεται η επιτόπια παρουσία τους κατά τη διάρκεια λειτουργίας και όχι μόνο στο τέλος της ημέρας ή της εβδομάδας.

Το πετρέλαιο είναι ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί από τώρα γονείς και δασκάλους. Οι πόροι, από την εκάστοτε δημοτική αρχή, ελάχιστοι για να καλύψουν τις ρεαλιστικές απαιτήσεις. Αν μάλιστα πραγματοποιηθούν οι προβλέψεις για έναν βαρύ χειμώνα, τότε οι οικογένειες θα αναγκαστούν να στραγγίξουν τα πορτοφόλια τους για να εξασφαλίσουν χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για τη θέρμανση των παιδιών τους.

Γραφική ύλη και λοιπά αναλώσιμα (ή έστω οι φωτοτυπίες της …Άννας); Αν θέλουν οι γονείς δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά τους θα πρέπει να είναι από κοντά και να δηλώνουν οικονομικά παρών όποτε αυτά τελειώνουν.

Θέλοντας και μη, οι γονείς δεν έχουν άλλη επιλογή. Είτε μέσω των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων είτε με εθελοντική πρωτοβουλία ή εργασία, πρέπει να «κόψουν» από αλλού (από πού, είναι ένα άλλο θέμα) χρόνο και χρήμα για να καλύψουν το κόστος και να φροντίσουν ώστε τα παιδιά τους να έχουν τα απαραίτητα. Τα προαπαιτούμενα που θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα. Ακόμα και σε περιπτώσεις λειτουργίας του ΕΣΠΑ, όπου θεωρητικά αυτά καλύπτονται, ορισμένες δομές (κυρίως ιδιωτικές) «εκβιάζουν» τους γονείς, ποντάροντας στην ευαισθησία για τα παιδιά τους. Αυτές ειδικά οι περιπτώσεις πρέπει να καταγγελθούν!

Δυστυχώς σαν κράτος δεν έχουμε καταλάβει ότι το μέλλον μας εξαρτάται από τα παιδιά μας. ΕΡΧΕΤΑΙ(;) η ανάπτυξη και ο εξυγχρονισμός αλλά στην Παιδεία κάνουμε ολοταχώς οπισθοχώρηση. Γυρίσαμε χρόνια πίσω… στο «κούτσουρο» της δεκαετίας του 60΄… Συγχαρητήρια!!!

Keywords
Τυχαία Θέματα