Οι Γάλλοι Σοσιαλιστές βρήκαν… Σαρκοζί για το 2017

Twitter@EmOikonomidis

Σαρκοζί ετών 51, και μάλιστα… Σοσιαλιστής. Με τη δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ να αδυνατεί να εντοπίσει το φρένο που θα σταματήσει την ιστορική κατρακύλα της, αυτή που μετέτρεψε τον “κ. κανονικό” όπως ο ίδιος περιέγραφε τον εαυτό του στις προεδρικές εκλογές του 2012, σε… “κ. τίποτα”, οι Γάλλοι Σοσιαλιστές εξετάζουν εκ των πραγμάτων μια… αδιανόητη επιλογή.

Να εγκαταλείψουν έναν εν ενεργεία Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας μετά από μόλις μια θητεία, και στην αναμέτρηση του 2017

να αναζητήσουν κάποιον άλλο. Κάποιον που θα μπορούσε να διεκδικήσει με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας την παραμονή του κόμματος στα Ηλύσια Πεδία. Κάποιον που θα έμοιαζε ικανός να κοιτάξει στα μάτια τον Νικολά Σαρκοζί, χωρίς να χαμηλώσει το βλέμμα του.

Στα… υπόγεια του Σοσιαλιστικού Κόμματος θεωρούν ότι το πρόσωπα αυτό είναι υπαρκτό, και πρόκειται για τον 51χρονο Υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης του Ζαν-Μαρκ Ερό, Μανουέλ Βαλς. Τον πολιτικό που εμφανίζει σήμερα ποσοστά αποδοχής και δημοφιλίας άνω του 50%, ο μόνος Σοσιαλιστής που δεν συντροφεύει τον Φρανσουά Ολάντ στην πολιτική κατρακύλα του.

Ο Βαλς έχει σκανδαλιστικά πολλές ομοιότητες με τον Σαρκοζί. Όπως ο “Σαρκό” ήταν υπουργός Εσωτερικών των κυβερνήσεων Ραφαρέν, και οικοδόμησε ένα διαφορετικό προφίλ, επενδύοντας μεταξύ άλλων στον δυναμισμό και την επίδειξη πυγμής απέναντι σε φαινόμενα ανομίας και… μετανάστες, έτσι και ο Βαλς, από την ίδια πολιτική θέση κυβερνητικής ευθύνης μοιάζει να κινείται σε απολύτως άλλους ρυθμούς σε σχέση με την υπόλοιπη κυβέρνηση Ερό.

Στη Γαλλία εκτιμούν ότι στον ανασχηματισμό που δεν θα αργήσει, καθώς ο Φρανσουά Ολάντ θα υποχρεωθεί σύντομα να αντικαταστήσει τον Ζαν-Μαρκ Ερό, για λόγους κοινής λογικής και πολιτικής επιβίωσης, ο Μανουέλ Βαλς θα είναι ο σχεδόν βέβαιος επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Ίσως εκεί να γίνει και το μοιραίο για το Σοσιαλιστικό Κόμμα λάθος. Όταν, ο τότε Πρόεδρος Ζακ Σιράκ προχώρησε σε ανασχηματισμό της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, πριν από μια δεκαετία σχεδόν, πρωθυπουργός στη θέση του Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν έγινε ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, προκειμένου να ενισχυθεί η ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για την Προεδρία, απέναντι στον Νικολά Σαρκοζί. Ο τελευταίος επέλεξε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, και να γίνει πρόεδρος του UMP, οργανώνοντας τη θυελλώδη εφόρμησή του στην εξουσία.

Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι, και καλύτερα από όλους η… Ιστορία. Ο Σαρκοζί έγινε Πρόεδρος το 2007, και ο ντε Βιλπέν μόλις που πρόλαβε να αποφύγει τη… φυλακή. Φυσικά η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Πάντοτε. Πολλές φορές, ως φάρσα και τραγωδία στο ίδιο… επεισόδιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα