Ο Βενιζέλος θέλει… new deal για να παραμείνει στην κυβέρνηση!

Η συνεδρίαση στελεχών της ΚΟΕΣ στην Ιπποκράτους ενόψει Συνεδρίου, υποτίθεται ότι θα είχε περισσότερο οργανωτικό, επομένως… διαδικαστικό χαρακτήρα.

Δεν ήταν έτσι. Για τον πολύ απλό λόγο ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος αισθανόμενος πίεση τόοσ από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ όσο και από την κοινωνία η οποία δοκιμάζεται λόγω των μέτρων λιτότητας του Μνημονίου, έκανε μια πολιτική

υπέρβαση, θέτοντας επί της ουσίας θέμα περαιτέρω συνέχισης της παραμονής του Κινήματος στην κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι αποτελεί μείζον θέμα το με ποιούς όρους θα συνταχθεί η νέα προγραμματική συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, και προσδιόρισε τους σχετικούς άξονες, που θα συζητηθούν εκτενώς στο Συνέδριο.

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, οι άξονες αυτοί είναι:

- Η απόρριψη νέων μέτρων.

- Η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, η ανάδειξη της ανεργίας και της φτώχειας και η αναπροσαρμογή πόρων.

- Το εθνικό φορολογικό σύστημα.

- Η μετατροπή του συστήματος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς και η αξιοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ουσιαστικά λοιπόν ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέτει θέμα ανασχηματισμού και συγκρότησης νέας κυβέρνησης αμέσως μετά το Συνέδριο, με την αίρεση ότι ο Αντώνης Σαμαράς και ο Φώτης Κουβέλης θα αποδεχθούν το παραπάνω πλαίσιο, ενώ ειδικά για τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς σημείωσε ότι θα του αποστείλει επιστολή συνάντησης πριν από το Συνέδριο, προκειμένου να υπάρξει ζύμωση για ζητήματα πολιτικής ταυτότητας στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, εξαιρώντας τον από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, τον κατηγόρησε για πολιτική ανευθυνότητα και αναρωτήθηκε: “Στο όνομα τίνος εκφράζεται ο κ. Τσίπρας; Τι θέλει να μας πει;”.

Όσο για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, η αποστροφή του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν… εύγλωττη: “Το όλον ΠΑΣΟΚ δεν είναι και δεν μπορεί να είναι αντίγραφο του παλιού. Δεν μπορούμε να πάμε σε ένα συνέδριο με φυλές και πάτρωνες”, σχολίασε με νόημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα