Ο Τσίπρας θα ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον Σκαραμαγκά και τα υποβρύχια

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή αποκάλυψε την πρόθεσή του να καταθέσει αίτημα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα κληθεί να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες σχετικά με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τις ανεκτέλεστες παραγγελίες υποβρυχίων, και θα παραπέμψει στον ανακριτή όλα τα στοιχεία για την επίμαχη σύμβαση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

στη σχετική ερώτηση που είχε υποβάλλει στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο ανέφερε ότι συντελείται ένα πολιτικό και οικονομικό έγκλημα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

«Σε μια περίοδο φτώχειας, ύφεσης και αποεπένδυσης, αντί η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία να γίνει μοχλός ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, δίνουμε δισεκατομμύρια σε ψευτοεπενδυτές και αφήνουμε να ρημάζουν τα ελληνικά Ναυπηγεία. Αυτή τη στιγμή τέσσερα υπερσύγχρονα, πληρωμένα και σχεδόν ετοιμοπαράδοτα υποβρύχια αφήνονται να σαπίζουν στις εγκαταστάσεις. Η σύμβαση του 2010, με την σφραγίδα των κ.κ. Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου, είναι μεγαλύτερο σκάνδαλο ακόμα και από την αρχική ναυπηγική σύμβαση που έχει την σφραγίδα του εσχάτως καταδικασθέντα κ. Τσοχατζόπουλου» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ερώτηση του ο κ.Τσίπρας.
Ο κ.Τσίπρας, τόνισε επίσης ότι «επειδή τα ναυπηγεία δόθηκαν δώρο σε εταιρία της οποίας εξασφαλίστηκαν απευθείας αναθέσεις συμβάσεων ύψους 3 δις ευρώ, επειδή πληρώθηκε αστρονομική προκαταβολή πάνω από 1 δις, παραβιάστηκε κάθε γνωστή αρχή, πρακτική και μεθοδολογία για την υλοποίηση έργων και συμβάσεων και σήμερα το Π.Ν. δεν έχει τα υποβρύχια που παρήγγειλε και είναι αναγκαία στον επιχειρησιακό του σχεδιασμό».

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα σας, όμως αφήστε τους υπαινιγμούς γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν φοβάται καμία Εξεταστική Επιτροπή. Είναι τόσο καθαρή η θέση της σημερινής κυβέρνησης που δεν την φοβίζει τίποτα. Ελπίζω, το μήνυμά σας να μην έχει αποδέκτη αυτή την κυβέρνηση» ήταν η άμεση απάντηση του υπουργού ‘Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Η επισήμανση μάλιστα του υπουργού ‘Αμυνας ότι «αν κάποτε, κάποιοι, δεν είχαν λειτουργήσει υποβρυχίως δεν θα είχε δημιουργηθεί το πρόβλημα με τα υποβρύχια» προκάλεσε ερωτηματικά.

Λίγο αργότερα, πάντως, ο ίδιος ο υπουργός ‘Αμυνας έσπευσε να ξεκαθαρίσει προς τους δημοσιογράφους ότι αυτή η αναφορά του δεν είχε σε καμία περίπτωση σχέση για τις ενέργειες που έγιναν μετά το 2010 αλλά αφορούσε την προηγούμενη περίοδο, που ξεκινούσε από το 2000 και αφορούσαν τον κ. Τσοχατζόπουλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα