Ο Μάρτιν Ίντικ μεσολαβητής μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι διόρισε τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Μάρτιν Ίντικ, στη θέση του ειδικού απεσταλμένου για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν εκ νέου το βράδυ και επισήμως από την Τρίτη στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Κέρι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Μάρτιν Ίντικ, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, θα έχει ως βασικό καθήκον

να επιβλέπει την επανάληψη των συνομιλιών, την οποία χαρακτήρισε «δύσκολη διαδικασία», δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών είχαν διακοπεί εδώ και τρία χρόνια.

«Δεν είναι μυστικό ότι πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία. Αν ήταν εύκολη, θα είχε συμβεί πριν από πολύ καιρό», είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. «Δεν είναι μυστικό, επομένως, ότι οι διαπραγματευτές και οι ηγέτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολλές δύσκολες επιλογές, καθώς αναζητούμε λογικούς συμβιβασμούς σε δύσκολα, περίπλοκα, συναισθηματικά και συμβολικά ζητήματα», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ο κ. Ίντικ είπε στους δημοσιογράφους ότι πιστεύει πως η ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων είναι εφικτή και χαρακτήρισε «πρόκληση» τις διαπραγματεύσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε επαινέσει νωρίτερα τον κ. Ίντικ για το έργο το οποίο έχει επιτελέσει στη Μέση Ανατολή. «Ο πρεσβευτής Ίντικ είναι ρεαλιστής. Κατανοεί ότι η ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων δεν θα έρθει εύκολα και δεν θα συμβεί εν μία νυκτί», είχε σημειώσει.

Από την πλευρά της, η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, η οποία θα εκπροσωπήσει τη χώρα της στις διαπραγματεύσεις, προέβλεψε ότι οι συνομιλίες θα είναι «πολύ δύσκολες», αλλά επισήμανε ότι είναι απαραίτητες.

«Θα είναι πολύ δύσκολες και προβληματικές», είπε η κ. Λίβνι στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, πριν από την αναχώρησή της για την Ουάσινγκτον.

Keywords
Τυχαία Θέματα