Ο Κέρι ανακοίνωσε το σύμφωνο ασφαλείας με το Αφγανιστάν

Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του Αφγανιστάν κατέληξαν σε μια διευθέτηση για το τελικό κείμενο της διμερούς συμφωνίας ασφαλείας που θα διέπει τους όρους της παραμονής και της δράσης των αμερικανικών στρατευμάτων στην ασιατική χώρα αυτή μετά το 2014, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Το σχέδιο της εν λόγω συμφωνίας θα τεθεί ενώπιον της Λόγια Τζίργκα, της λεγόμενης μεγάλης λαοσυνέλευσης στο Αφγανιστάν,

προς έγκριση αύριο Πέμπτη.

«Καταλήξαμε σε μία συμφωνία όσον αφορά τις οριστικές διατυπώσεις της διμερούς συμφωνίας ασφαλείας η οποία θα τεθεί ενώπιον της Λόγια Τζίργκα αύριο», είπε ο Κέρι μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Εξάλλου ο Κέρι υπογράμμισε ότι ουδεμία συζήτηση έγινε περί του να ζητήσουν «συγγνώμη» οι ΗΠΑ από το Αφγανιστάν κατά την διάρκεια των διμερών διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία.

«Το σημαντικό (. . .) είναι ότι δεν έγινε καμμία τέτοια συζήτηση και δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ η λέξη “συγγνώμη” στις συζητήσεις μας», ανέφερε ο Κέρι, επιμένοντας ότι ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι δεν απαίτησε η Ουάσινγκτον να ζητήσει συγγνώμη από την Καμπούλ.

Ένα προσχέδιο της συμφωνίας που δημοσίευσε νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Αφγανιστάν περιλαμβάνει —στο άρθρο 13— τη χορήγηση πλήρους αμνηστίας στους Αμερικανούς στρατιωτικούς οι οποίοι θα υπηρετούν στη χώρα μετά το 2014 και τονίζει ότι το «αποκλειστικό δικαίωμα» να τους προσάγουν σε δίκη διατηρούν οι αρχές των ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα