Ο “Καρυοθραύστης” στη Λυρική Σκηνή

Το μπαλέτο που έχει συνδεθεί όσο κανένα άλλο με τα Χριστούγεννα, τον παραμυθένιο «Καρυοθραύστη» του Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι, διάλεξε η Εθνική Λυρική Σκηνή να παρουσιάσει στο παιδικό και όχι μόνο κοινό. Στις 24 Νοεμβρίου κάνει πρεμιέρα η πρώτη παράσταση κλασσικού χορού της χειμερινής περιόδου. Φυσικά θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις και στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Ο Ρενάτο Τζανέλλα, σταθερός συνεργάτης της Λυρικής πλέον, δημιουργεί την παράσταση από την αρχή μιας

και η παραγωγή αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Κρατική Όπερα της Βιέννης πριν από 12 χρόνια. Σήμερα, ο χορογράφος, έχοντας στα χέρια του την ονειρική μουσική του Τσαϊκόφσκι, εκφράζει την επιθυμία να εστιάσει στην αγάπη. Συγκεκριμένα, λέει ότι «η αγάπη είναι πολύ σημαντική στην παράσταση. Είναι παντού. Όπως και ο έρωτας. Στη δική μου εκδοχή, δεν κρύβω τον Πρίγκιπα, είναι παρών από την αρχή. Αλλά η αγάπη έρχεται σταδιακά, όταν η Κλάρα –Μαρία διαπιστώνει πόσα μπορεί να κάνει γι’αυτήν ο νέος άνδρας που την ακολουθεί μέχρι το τέλος του κόσμου. Ήθελα η ιστορία μου να είναι πραγματική και να περιέχει πραγματικά συναισθήματα». Ο Τζανέλλα συμπληρώνει ότι το θέαμα απευθύνεται κυρίως στους νέους αλλά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Επίσης, τα σκηνικά και τα κοστούμια θα μοιάζουν ότι βγήκαν από κόμιξ, ενισχύοντας το μαγικό και παραμυθιακό στοιχείο.

Η πρώτη παρουσίαση του έργου στη σκηνή δόθηκε το 1892 στην Αγία Πετρούπολη ενώ στο εξωτερικό ξεκίνησε την πορεία του 42 χρόνια αργότερα και μάλιστα στο Λονδίνο. Έκτοτε, το πλούσιο σε συναισθήματα μουσικό αριστούργημα του Ρώσου συνθέτη, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και κορυφαίοι χορογράφοι όπως ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ το απογείωσαν σε δημοτικότητα.

Φέτος, το κοινό θα παρακολουθήσει την εκδοχή του Ρενάτο Τζανέλλα. Στην παράσταση θα λάβει μέρος η Ορχήστρα, οι Χορευτές, οι Κορυφαίοι και το Corps de Ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ενώ θα συμμετέχει και η Παιδική της Χορωδία.

Keywords
Τυχαία Θέματα