Ο Γιούνκερ φεύγει, η (επόμενη) δόση έρχεται

Λένε συνήθως ότι το μυαλό και η καρδιά του ανθρώπου υποκλίνονται μπροστά στη δύναμη της απουσίας. Τη δύναμη της απώλειας, που φωτίζει το κενό το οποίο δημιουργείται από τη φυγή, την απομάκρυνση, το αντίο κάποιου.

Για την Ελλάδα ειδικότερα, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση ευρύτερα, η δύναμη της απουσίας του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, δεν θα αργήσει να γίνει αισθητή. Για να την ακολουθήσει η μελαγχολία.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου θα προεδρεύσει σήμερα για

τελευταία φορά σε μια συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς η θητεία του λήγει και δεν διεκδικεί την ανανέωσή της. Φεύγει ένας παραδοσιακός φίλος της Ελλάδας που απέδειξε στα δύσκολα, ότι ήθελε και ήταν εκεί για τη χώρα μας.

Φεύγει μια εμβληματική φυσιογνωμία της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, αλλά και της ευρωζώνης ειδικότερα, μιας και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε κεντρικό, πρωταγωνιστικό ρόλο στις ωδίνες που προηγήθηκαν για να δημιουργηθεί η ζώνη του κοινού νομίσματος, εξ ου και ο χαρακτηρισμός “Mr. Euro”.

Η απουσία κάποιου μεγεθύνεται όταν εκείνος που καλείται να καλύψει το κενό του, φαντάζει εξαιρετικά ελάχιστος. Όπως συμβαίνει με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προκρίνεται για τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup από τη Γερμανία και τις χώρες… δορυφόρους της.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φεύγει λοιπόν, η (επόμενη) δόση έρχεται για την Ελλάδα, καθώς στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά η εκταμίευση ποσού 9,2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Αθήνα.

Η Ελλάδα ωστόσο αποτελεί πλέον… δευτερεύον θέμα για το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, μιας και το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Κύπρο, καθώς και σε δράσεις που θα πρέπει να δρομολογηθούν, ώστε η ευρωπαϊκή οικονομία να “γυρίσει” άμεσα σε ρυθμούς ανάπτυξης. Δράσεις ανάπτυξης…

Η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα θεωρείται τυπική διαδικασία, από τη στιγμή που την έχει ήδη εγκρίνει το Euro Working Group την προηγούμενη εβδομάδα, ο Γιάννης Στουρνάρας ωστόσο πηγαίνει στις Βρυξέλλες έτοιμος να παρουσιάσει στους ομολόγους του την.. έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας.

Με έμφαση στις διεργασίες στο τραπεζικό σύστημα, την εκτέλεση του προϋπολογισμού αλλά και την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα έναντι των εταίρων και δανειστών της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα