Ο Ενρίκο Λέττα εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας

Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο έκανε τελικά την έκπληξη, και ενώ οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών επέμεναν ότι θα έδινε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας στον βετεράνο Τζουλιάνο Αμάτο, εκείνος προτίμησε έναν άλλοτε… υπουργό του Αμάτο.

Ο 47χρονος αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέττα λοιπόν είναι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας, αναλαμβάνοντας να συγκροτήσει μια κυβέρνηση που θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, και

θα οδηγήσει τη Ρώμη τους επόμενους δύσκολους μήνες.

Ο Ενρίκο Λέττα ήταν στενός συνεργάτης του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, φαίνεται ωστόσο ότι διαδραμάτισε… περίεργο ρόλο στις εσωκομματικές ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά, που οδήγησαν στην εκκωφαντική ήττα του Μπερσάνι στην ψηφοφορία για την εκλογή του Ρομάνο Πρόντι στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Μια ήττα που άνοιξε το δρόμο για την παραίτηση του Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, και την επανεκλογή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μετά τη συνάντησή του με τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στο Προεδρικό Μέγαρο, και αφού του δόθηκε και επισήμως η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα δήλωσε: “Οι πολιτικές της λιτότητας δεν είναι πλέον επαρκείς για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη”.

Οι διαπραγματεύσεις με τα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο δήλωσε από την πλευρά του: “Επέλεξα τον Ενρίκο Λέττα επειδή είναι νεαρός για τα δεδομένα της πολιτικής ζωής της Ιταλίας, είναι όμως ήδη αρκετά έμπειρος”.

Keywords
Τυχαία Θέματα