Ντάισελμπλουμ: Σε τρεις δόσεις τα 8,3 δισ. ευρώ

Σε τρεις δόσεις θα δοθούν τα 8,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του EurogroupΓερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου.

Τα 6,3 δις. ευρώ θα δοθούν στα τέλη Απριλίου κι από ένα δισ. ευρώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Οι δύο τελευταίες δόσεις θα συνοδεύονται από έξι προαπαιτούμενα.

Μεταξύ άλλων τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup:

«Σε τρεις δόσεις τα 8,3 δισ. ευρώ από τον EFSF.

Η πρώτη δόση των 6,3 δισ. στα τέλη Απριλίου – Από ένα δισ. ακόμη τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Έξι τα προαπαιτούμενα για να εκταμιευθεί η δόση προς την Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίνεται. Μας είπε ότι θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα, θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση των ακινήτων.

Έχει σταθεροποιηθεί ο δημοσιονομικός τομέας και έχουμε σοβαρές προσπάθειες να καλυφθεί το κενό του χρέους.

Συμφωνήσαμε ότι θα υποστηρίξουμε την Ελλάδα στις προθέσεις που έχει για στρατηγική ανάπτυξης ευθυγραμμισμένη με την ΕΕ».

Νωρίτερα ο Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

«Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ. Η Ελλάδα ανακάμπτει κι επιστρέφει στην ανάπτυξη. Αυτό καταδεικνύεται και από το πρωτογενές πλεόνασμα. Είμαστε αισιόδοξοι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν, ο οποίος επισήμανε: «Έχουμε ευχάριστα νέα από την Ελλάδα· Η χώρα ανακάμπτει».

Για την εκταμίευση των δόσεων, ο Ρεν ξεκαθάρισε ότι σήμερα θα δοθεί πολιτική έγκριση στην αξιολόγηση του προγράμματος της τρόικας και αργότερα θα δοθεί η πολιτική έγκριση για την εκταμίευση των δόσεων.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, αναγνώρισε στη συνέντευξη Τύπου τις προσπάθειες της Ελλάδας: «Ξέρουμε πόσο δύσκολη ήταν η προσαρμογή και οι προκλήσεις για την Ελλάδα, αναγνωρίζω τις τεράστιες προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία 4 χρόνια για να μπει σε μοντέλο μεγαλύτερης ανάπτυξης. Σήμερα η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται… είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επανέλθει στις αγορές, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει το δρόμο των οικονομικών ανακατατάξεων με ποιοτικές επενδύσεις. Θα υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για βιώσιμη ανάπτυξη».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι «η Ευρώπη συνεδριάζει σε μια χώρα που υπέφερε πολύ, αρχίζει να βλέπει τα πρώτα πλεονεκτήματα και τα θετικά αποτελέσματα των προσπαθειών της. «Ο πόνος ήταν μεγάλος, τα θετικά αρχίζουν τώρα να διαφαίνονται, η Ελλάδα αρχίζει να ανακάμπτει».

Ο Ντράγκι, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι στην Ελλάδα πρέπει πρώτον να εφαρμοστούν πλήρως οι διαρθρωτικές αλλαγές, και δεύτερον ότι δεν πρέπει να αποδομηθεί η δημοσιονομική προσαρμογή.

Keywords
Τυχαία Θέματα