Μια εικόνα που εκφράζει την αγάπη

Αν ισχύει ότι μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, τότε αυτή είναι σίγουρα μία από αυτές. Ο Σύριος καλλιτέχνης Tammam Azzam κόλλησε σε ένα κατεστραμμένο από τον πόλεμο κτίριο της Δαμασκού ένα από τα πιο διάσημα έργα τέχνης, το περίφημο «Φιλί» (The Kiss) του Gustav Klimt. Η εικόνα ταξίδεψε αμέσως σε όλο τον κόσμο και στα social media έγινε, όπως ήταν φυσικό, καταιγισμός σχολίων. Ο καλλιτέχνης δήλωσε ότι ήθελε με αυτό τον τρόπο να θίξει δύο ζητήματα.

Αφενός

το ότι η τέχνη θα μπορούσε να ενδιαφέρει όλο τον κόσμο και αφετέρου το γεγονός ότι σκοτώνονται εκατοντάδες άνθρωποι κάθε μέρα στην πατρίδα του. Μία συμβολική κίνηση με τεράστια σημασία. Έριξε φως στην ανεκδιήγητη αιματοχυσία μιας βασανισμένης χώρας. Τράβηξε τα βλέμματα εκατομμυρίων ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους αγνοούν εντελώς την κατάσταση εκεί. Αλλά μέσα στη βία και την αδικία του πολέμου, υπάρχει πάντα ένα αισιόδοξο μήνυμα.

Το αριστούργημα του Αυστριακού ζωγράφου εκφράζει μοναδικά την αγάπη. Και ο Azzam με τη σειρά του δημιούργησε μία συγκλονιστική εικόνα που προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα. Το «ερωτικό φιλί» μέσα στα συντρίμμια ενός ανελέητου πολέμου είναι ό,τι πιο αντιφατικό αλλά και ελπιδοφόρο υπάρχει…

Keywords
Τυχαία Θέματα