“Μετακομίζουν” λόγω… μετρό, μνημεία της Θεσσαλονίκης

Όπως αποφασίστηκε χτες από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τα ιδιαίτερης σημασίας μνημεία της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης, που ανακαλύφθηκαν μέσα στο σκάμμα του σταθμού «Βενιζέλου», θα αποσπασθούν συνολικά.

Οι δύο βυζαντινοί δρόμοι που τέμνονται, ο λιθόστρωτος Cardo και ο μαρμαροστρωμένος Decumanus, ο οποίος ξεπερνά σε μήκος τα 75 μέτρα, με ορατά όχι μόνον τα αρχαία επισκευαστικά έργα που έγιναν με πλάκες από λατομείο του Χορτιάτη, αλλά και τα ίχνη των αμαξοτροχιών,

θα μεταφερθούν. Το ίδιο και το τετράπυλο που βρέθηκε στη συμβολή των παραπάνω οδών, με τους οκτώ πεσσούς που το στήριζαν, καθώς και οι άλλοι έξι πεσσοί, πεσμένοι σήμερα, που όριζαν στεγασμένα πεζοδρόμια, το κτίριο με τη μνημειώδη είσοδο και τις επιστρωμένες μαρμάρινες πλάκες από δεύτερη χρήση -παρμένες από τον δρόμο ή άλλο οικοδόμημα-, οι βάσεις κιόνων, ο κεραμοσκεπής αποχετευτικός αγωγός, τα ίχνη από τα επιτραπέζια παιχνίδια πάνω στις μαρμάρινες πλάκες και γενικά όλα τα κατάλοιπα των οικοδομημάτων, που χρονολογούνται μεταξύ των τελών του 6ου και των αρχών του 7ου αιώνα.

Το πιθανότερο είναι να μεταφερθούν εξ ολοκλήρου στον χώρο του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά, το οποίο είναι εγκαταλειμμένο σήμερα και το οποίο θεωρείται ιδανικό για τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου. Τα 6.000 τ. μ. του στρατοπέδου (από τα οποία τα 3.000 τ.μ. είναι στεγασμένοι και υμιυπαίθριοι χώροι και τα υπόλοιπα 3.000 τ.μ. υπαίθριοι) κρίνονται όχι μόνον επαρκή αλλά και τα πλέον κατάλληλα για την αποθήκευση και τη συντήρηση των αρχαιοτήτων που έχουν ήδη αποσπαστεί (τάφοι, οικοδομήματα, δεξαμενές κ.α.), κυρίως όμως για την έκθεση ολόκληρου του συγκροτήματος που αποκαλύφθηκε στο σημείο όπου θα κατασκευαστεί ο σταθμός «Βενιζέλου».

Keywords
Τυχαία Θέματα