“Αλληλεγγύη της Ε.Ε. απέναντι στην Ελλάδα για την ανεργία”

Ενόψει της υψηλής ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αυστριακός Καγκελάριος, Werner Faymann, κάλεσε τα κράτη – μέλη σε επίδειξη περισσότερης αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, ο Σοσιαλδημοκράτης Faymann, μιλώντας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, εκτίμησε ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

«Περισσότεροι από 5,5 εκ. νέοι άνθρωποι στην Ε.Ε. είναι χωρίς δουλειά. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση θα ήταν κυνικό να πει κανείς ότι η κρίση πέρασε», είπε χαρακτηριστικά.

Αντίθετα, θεωρεί ότι

τα κράτη της Ε.Ε. θα πρέπει να εξάγουν τα «ορθά συμπεράσματα» από την κρίση. Κατ’ αυτόν, ναι μεν είναι σημαντικές η οικονομία και η ανταγωνιστικότητα, αλλά δεν επιτρέπεται να υπάρχει και «πολιτική λιτότητας με την κουρευτική μηχανή». Ως αφορμή για το τελευταίο αυτό σχόλιο του Αυστριακού Καγκελαρίου στάθηκε κυρίως η γνωστή αντιπαράθεση γύρω από την χρηματοδότηση της Ε.Ε. μέχρι το 2020. Συγκεκριμενοποίησε ακόμα αυτή την ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότησης, αναφερόμενος ειδικότερα στην έρευνα, την καινοτομία και την εκπαίδευση.

Ως προς την ανεργία, ο Werner Faymann προέτρεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες να δρουν συντεταγμένα. Οι αιχμές του απευθύνθηκαν κυρίως προς το Λονδίνο, μιας και θεωρεί ότι, εάν υιοθετηθούν οι περικοπές που η Μεγάλη Βρετανία απαιτεί από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., αυτό θα κοστίσει τη δυνατότητα εκπαίδευσης σε ένα εκατομμύριο νέους. Αντ’ αυτού, πιστεύει ότι θα πρέπει να ενταθεί η έμφαση στην εξυπηρέτηση των κοινών συμφερόντων και στην κοινωνική συνοχή. Σε αυτά τα πλαίσια, θα πρέπει να αναπτυχθούν κοινές δράσεις σε βάρος της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της κερδοσκοπίας:

«Η αλληλεγγύη και η αγάπη για τον διπλανό θα πρέπει να είναι ισχυρότερες από την απληστία και την κερδοσκοπία», ήταν τα ακριβή του λόγια εν προκειμένω, αποσπώντας χειροκροτήματα από πολλούς ευρωβουλευτές.

Αφορμή της παρέμβασης του Αυστριακού Καγκελαρίου ήταν, όπως εκτιμούν τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης, τα δραματικά στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για την ανεργία στην Ελλάδα και την Ισπανία, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους. Στον αντίποδα, η Αυστρία έχει τον δεύτερο χαμηλότερο δείκτη ανεργίας στην Ε.Ε. μετά την Φινλανδία, με 4,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα