Μας πολεμά η Μέρκελ!

Ο Jörg-Uwe Hahn, επικεφαλής του FDP, κυβερνητικού εταίρου του CDU/CSU της Angela Merkel στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Έσσης, με δηλώσεις του στην «Hessische Niedersächsische Allgemeine», κατηγορεί την Καγκελάριο για ελλιπή στήριξη στον Αντικαγκελάριο και ηγέτη του FDP, Philipp Rösler.

Την στάση αυτή της Angela Merkel ο Jörg-Uwe Hahn δεν την θεωρεί τυχαία,

αλλά μέρος μιας σχεδιασμένης στρατηγικής να κρατήσει το κόμμα του μικρό. Ως βασικό στοιχείο των κατηγοριών χρησιμοποιεί ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός στο κρατίδιο της Έσσης τον τρόπο που συμπεριφέρεται η Καγκελάριος στον Rösler. Κλασικό παράδειγμα ο αφανισμός ενός θέματος που θα απέφερε πιθανότατα εκλογικά οφέλη για το FDP, δηλ. της φορολογικής μεταρρύθμισης, το μπλοκάρισμα της οποίας από την αντιπολίτευση ανέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς η Merkel.

Υπόβαθρο αυτής της ενδοκυβερνητικής διαμάχης αποτελούν οι θλιβερές δημοσκοπικές επιδόσεις του FDP, το οποίο, αν οι μετρήσεις δικαιωθούν, θα μετατραπεί από βασικός κυβερνητικός εταίρος σε εξωκοινοβουλευτικό κόμμα. Η πίεση φθάνει ως την κορυφή, μιας και οι ηγετικές ικανότητες του Philipp Rösler αμφισβητούνται εκ των έσω και αυξάνονται οι φωνές που απαιτούν την άμεση αντικατάστασή του.

Επόμενος σταθμός των εσωκομματικών διεργασιών είναι η Στουτγκάρδη, όπου την επόμενη Κυριακή, εκτός του Αντικαγκελαρίου, θα μιλήσουν ο Rainer Brüderle, Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής παράταξης του FDP και πιθανότερος διάδοχος του πρώτου, και ο Dirk Niebel, ο οποίος έχει στο πρόσφατο παρελθόν αμφισβητήσει ανοιχτά την ηγεσία του κόμματος.

Μεθεπόμενη ημέρα της κρίσης για τον Rösler είναι οι τοπικές εκλογές στην Κάτω Σαξονία, αποτυχία στις οποίες είναι πολύ πιθανό να ρίξει τους τίτλους τέλους για εκείνον.

Μέσα σε όλο αυτό το δυσμενές για το κόμμα κλίμα, το υψηλόβαθμο στέλεχός του, Hermann Otto Solms, καλεί σε επίσπευση του προγραμματισμένου για τον Μάιο συνεδρίου, ώστε να βοηθηθεί ο ηγέτης του FDP από τον άνεμο μιας φρέσκιας εκλογής.

Η επίθεση πάντως προς την Angela Merkel είναι ακόμα ένα δείγμα της απελπισίας που έχει καταλάβει το άλλοτε ισχυρό FDP, που βλέπει τις δυνάμεις και την ιδεολογία του να απορροφώνται από την πληθωρική παρουσία της Καγκελαρίου και της ενισχυόμενης κεντροδεξιάς ένωσης CDU/CSU.

Keywords
Τυχαία Θέματα