Λουκέτα σε ξενώνες, πανσιόν και ξενοδοχεία

Οι προσφορές …βροχή αυτόν τον χειμώνα. Οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες ξενώνων και πανδοχείων μείωσαν έως και 50% τις τιμές των δωματίων τους, όμως «αγοραστικό κοινό» δεν υπάρχει. Ακόμα και όποιοι, λίγοι, θα επιχειρήσουν να αποδράσουν από το «κλεινόν άστυ» θα το κάνουν για 1 ή 2 διανυκτερεύσεις. Ο χειμερινός τουρισμός πλείτεται και άλλος ένας τομέας της οικονομίας μας οδεύει προς την πλήρη αποκαθήλωση.

Δημοφιλείς προορισμοί όπως τα Ζαγοροχώρια, η λίμνη Πλαστήρα, η ορεινή Αρκαδία κ.α. αντιμετωπίζουν

πρόβληματα πληρότητας τις γιορτινές μέρες και κυρίως στα ενδιάμεσα και μετέπειτα χρονικά διαστήματα. Μεγάλο πλήγμα θα δεχτούν και τα χιονοδρομικά κέντρα (Καϊμάκτσαλαν, 3-5 Πηγάδια, Φαλακρό, Παγγαίο, Βασιλίτσα κ.α.). Η μακρινή τους απόσταση σε συνδιασμό με το μεγάλο κόστος βενζίνης που απαιτείται για την προσέγγισή τους είναι ο σημαντικότερος αποτρεπτικός παράγοντας για κάθε υποψήφιο ταξιδιώτη. Ήδη πολλοί ξενώνες δεν θα λειτουργήσουν αφού οι ιδιοκτήτες τους θέλοντας να αποφύγουν μια ενδεχόμενη ζημία, αποφεύγοντας το λειτουργικό κόστος, επέλεξαν να μην ανοίξουν καθόλου. Οι ενδείξεις από τις κρατήσεις έστειλαν το μήνυμα και κάποιοι φρόντισαν να το μεταφράσουν και να μεριμνήσουν έτσι ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις. Με το χαράτσι και τους υπόλοιπους φόρους για την ακίνητη περιουσία οι ιδιοκτήτες έχουν υποστεί σημαντική οικονομική επιβάρυνση και τώρα η μειωμένη ζήτηση έρχεται να αποτελειώσει τον κλάδο. Όταν μάλιστα αντίστοιχες παροχές σε γειτονικές χώρες δεν έχουν τέτοιου είδους επιβαρύνσεις (Βουλγαρία) πολύ φοβάμαι πως σύντομα οι επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει σημαντικά χρήματα σε αυτό το κομμάτι της οικονομίας θα στραφούν αλλού. Μόνο και μόνο για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν εισοδηματικά. Παράλληλα πολλοί ξενοδοχουπάλληλοι και προσωπικό που απασχολούνταν, έστω και εποχιακά, θα βρεθεί χωρίς δουλειά, αυξάνοντας κι άλλο το ποσοστό ανέργων στη χώρα μας.

Στην Αράχωβα, κύριο προορισμό των Αθηναίων τον χειμώνα, θα υπάρξει σίγουρα μειωμένη κίνηση, ωστόσο η σχετικά κοντινή απόσταση θα λειτουργήσει θετικά. Βέβαια και εκεί απουσιάζουν οι πολυήμερες κρατήσεις παλαιότερων χρόνων και οι πολυδάπανες διαμονές. Όμως για μια μικρή ομάδα πολιτών που βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο εισοδήματος θα αποτελέσει την εύκολη διαφυγή για το χειμώνα. Εκεί δηλαδή που και αυτοί επέλεγαν άλλους ακριβότερους και πιο «γκλαμουράτους» προορισμούς, εσωτερικού και εξωτερικού, τώρα θα καταφύγουν σε μια «εύκολη λύση», οικονομικότερη για το πορτοφόλι τους, και σαφώς πιο εύκολα προσβάσιμη.

Είναι γεγονός πως ο χειμερινός τουρισμός στην ενδοχώρα στηριζόταν στους Έλληνες. Η κατάσταση όμως είναι τέτοια που δυστυχώς καμιά μεσοαστική οικογένεια δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά στο ενδεχόμενο ολιγοήμερων διακοπών. Κάτι που σίγουρα έχουμε όλοι μας ανάγκη, την απόδραση από την καθημερινότητα και τα προβλήματα, την ξεκούραση και την προσωρινή διαφυγή, δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε οικονομικά. Οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει και οι ανάγκες μας έχουν διαφορετικά κριτήρια σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Σήμερα διακυβεύεται η επιβίωσή μας και επιλογές ψυχαγωγίας και διακοπών αποτελούν είδος πολυτέλειας, προς εξαφάνιση.

Keywords
Τυχαία Θέματα