Κέρι και Λαβρόφ αποφασίζουν για τη συμμετοχή του Ιράν στις συζητήσεις για τη Συρία

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Kι-μουν απέστειλε σήμερα τις προσκλήσεις για την ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία που αναμένεται να διεξαχθεί στις 22 Ιανουαρίου στην Ελβετία, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, αλλά το Ιράν δεν περιλαμβάνεται σε αυτό τον πρώτο κατάλογο των προσκεκλημένων.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ διευκρίνισε πως το θέμα της συμμετοχής του Ιράν δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει και πως θα συζητηθεί σε μία συνάντηση που θα

έχουν στις 13 Ιανουαρίου ο Αμερικανός και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ αντίστοιχα.

Ο Μπαν Kι-μουν “ελπίζει να καλέσει το Ιράν”, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Όμως, πρόσθεσε, οι συνομιλίες για το θέμα αυτό “δεν έχουν παραγάγει προς το παρόν οριστικό αποτέλεσμα”.

Ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ “θα συναντηθούν στις 13 Ιανουαρίου και ελπίζουμε ζωηρά ότι θα συμφωνήσουν για τη συμμετοχή του Ιράν”.

Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε τον τόπο ή τις συνθήκες της συνάντησης αυτής. «Γνωρίζουμε όλοι πως η ενεργή υποστήριξη των περιφερειακών δυνάμεων είναι απαραίτητη για μια πολιτική λύση» στη Συρία, εκτίμησε.

Επαφίεται στον ΟΗΕ να αποστείλει προσκλήσεις για τη διάσκεψη, η οποία αναμένεται να συζητήσει τη διαδικασία μιας πολιτικής μετάβασης στη Συρία, Η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του Ιράν, που υποστηρίζει και εξοπλίζει το συριακό καθεστώς, ενώ ο ΟΗΕ, η Ρωσία και η Δαμασκός επιθυμούν την παρουσία του.

Η διάσκεψη αναμένεται να ξεκινήσει στο Μοντρέ της Ελβετίας στις 22 Ιανουαρίου υπό την προεδρία του Μπαν Γκι-μουν και παρουσία περίπου 20 χωρών και θα συνεχιστεί από τις 24 Ιανουαρίου ανάμεσα στις συριακές αντιπροσωπείες υπό την αιγίδα του διεθνούς μεσολαβητή Λάχνταρ Μπραχίμι.

Εξαιρουμένου του ιρανικού θέματος, “ο κατάλογος των προσκεκλημένων καθορίστηκε στις 20 Δεκεμβρίου” στη διάρκεια μιας συνάντησης στη Γενεύη ανάμεσα στον Μπραχίμι και ρώσους και αμερικανούς αξιωματούχους, διευκρίνισε ο ΟΗΕ σε μία ανακοίνωση.

Ο κατάλογος αυτός, τον οποίο είχε αποκαλύψει τότε ο Μπραχίμι, περιλαμβάνει συνολικά 26 χώρες, περιλαμβανομένων και των μεγαλύτερων διεθνών και περιφερειακών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία η οποία υποστηρίζει τη συριακή αντιπολίτευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα