“Καμπανάκι” κινδύνου από Σαμαρά για τη δόση

Καμπανάκι κινδύνου να χαθούν όσα κέρδισε η χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, εάν υπάρξει καθυστέρηση στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του Μνημονίου, έκρουσε ο Αντώνης Σαμαράς σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, όπου εκτός του Γιάννη Στουρνάρα και του Χρήστου Σταϊκούρα, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Βουλής,

ο υπουργός Επικρατείας και ο Γ.Γ. του υπουργικού συμβουλίου.

Επί τάπητος τέθηκε ο συντονισμός του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης, με προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης την ψήφιση του νέου Φορολογικού και τον ορισμό μόνιμου Γ.Γ. Φορολογικών Εσόδων (ήδη ανακοινώθηκε η τοποθέτηση του Χάρη Θεοχάρη), καθώς και την υπογραφή Υπουργικής Απόφασης για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ. Έπονται, η κύρωση όλων των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που υπογράφηκαν έως 31 Δεκεμβρίου, η επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου και η εκπόνηση των οργανογραμμάτων των υπουργείων, προκειμένου να προκύψει το πλεονάζον προσωπικό.

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωνε αμέσως μετά τη σύσκεψη: “Δεν θέλουμε να πηγαίνουν τα πράγματα έως τη τελευταία στιγμή. Δεν μας παίρνει ως Ελλάδα, εκεί που είχαν πάει καλά τα πράγματα, να γίνει κάποιο λάθος, έστω τυχαίο”.

Η Αθήνα θα δώσει τις πρώτες εξετάσεις στο EUROWORKING GROUP της Δευτέρας. Δύο ημέρες αργότερα, θα συνεδριάσει το ΔΣ του ΔΝΤ προκειμένου να αποφασίσει για την εκταμίευση του δικού του μεριδίου ύψους 3,6 δισ ευρώ, ενώ στις 21 Ιανουαρίου το EUROGROUP θα αποφασίσει εάν πρέπει να αποδεσμεύσει την επόμενη δόση των 9,2 δισ ευρώ με βάση τα προαπαιτούμενα.

Πάντως, ο Γιάννης Στουρνάρας, θα έχει τελειώσει έως την Παρασκευή, με το Φορολογικό, που μπαίνει σήμερα προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Με προσθήκη διάταξης έκλεισε και η βασική εκκρεμότητα, που αφορούσε στο πλαίσιο των αποδείξεων.

Όπως ορίζεται ρητώς, θα γίνονται αποδεκτές δαπάνες για είδη διατροφής, οινοπνευματώδη- καπνό, ένδυση- υπόδηση. Όσον αφορά στις δαπάνες στέγασης, θα γίνονται αποδεκτές μόνο αυτές που έχουν να κάνουν με υπηρεσίες και είδη συντήρησης- επισκευής κατοικίας και όχι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, κοινόχρηστα, δημοτικά τέλη, καύσιμα θέρμανσης. Αποδεκτές θα γίνονται οι δαπάνες για είδη και υπηρεσίες νοικοκυριού.

Δαπάνες μεταφορών θα γίνονται αποδεκτές μόνο όσον αφορά στις μεταφορές πραγμάτων, στη συντήρηση- επισκευή αυτοκινήτων και μηχανών, κόμιστρα ταξί, καύσιμα, όχι όμως για διόδια και ταξίδια. Αποδεκτές θα γίνονται και οι δαπάνες αναψυχής εκτός από ΕΡΤ- συνδρομητική τηλεόραση. Στο πεδίο της εκπαίδευσης, θα γίνονται αποδεκτές μόνο οι δαπάνες για φροντιστήρια και ξένες γλώσσες. Αποδεκτές θα είναι επίσης οι αποδείξεις από ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, καθώς και άλλα αγαθά και υπηρεσίες όπως κομμωτήρια, όχι όμως για ασφάλιστρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα