«Η Τουρκία μπορεί να βυθιστεί στο χάος»

Φόβους για αύξηση των θυμάτων στην Τουρκία με αφορμή τα γεγονότα στην πλατεία Ταξίμ εκφράζει ο πολιτικός επιστήμονας Yaşar Aydin σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Focus-Online. Ανησυχεί, μάλιστα, για το ενδεχόμενο να βυθιστεί η χώρα στο χάος.

Ερωτώμενος σχετικά, πιστεύει ότι η απειλή του αναπληρωτή Πρωθυπουργού, Arinc, για επέμβαση του στρατού στα γεγονότα θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. Η μεταστροφή ενός μετριοπαθούς έως τώρα πολιτικού φανερώνει την αποτυχία των υπολογισμών της κυβέρνησης Erdogan.

Οι διαμαρτυρίες

θα διαρκέσουν, πιθανότατα, για πολύ καιρό ακόμα, αφού το νέο αίτημα των διαδηλωτών είναι η τιμωρία των αστυνομικών που βιαιοπράγησαν σε βάρος τους κατά τις τελευταίες ημέρες. Η κυβέρνηση, όμως, του Erdogan έχει μια εντελώς διαφορετική οπτική προσπαθώντας να απαξιώσει το κίνημα, ώστε να αποτρέψει την ενίσχυσή του με αμέτοχους πολίτες.

Σύμφωνα με τον Aydin, εάν η κυβέρνηση εφαρμόσει την απειλή της και ο στρατός παρέμβει, θα κυριαρχήσει το χάος και θα υπάρξουν νεκροί. Ερωτηματικό αποτελεί η στάση του στρατού. Ναι μεν ο επικεφαλής του, Necdet Özel, είναι έμπιστος του Erdogan, αλλά τμήματα του στρατού φέρονται δυσαρεστημένα, δεδομένης και της αφαίρεσης ισχύος από αυτόν, που επιδίωξε ο Τούρκος Πρωθυπουργός από την άνοδο του στην εξουσία το 2002. Ανεξάρτητα, ωστόσο, από όλα αυτά, μια τέτοια εξέλιξη θα συνεπαγόταν την εσωτερική και εξωτερική απομόνωση της Τουρκίας και την πλήρη απώλεια κάθε ελέγχου.

Ο Aydin αποκλείει το ενδεχόμενο πραξικοπήματος. Ισχυρίζεται ότι πίσω από τη στάση του Erdogan κρύβεται υπολογισμός. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός γνωρίζει τη σημαντικότητά του, αφού επί των ημερών του η Τουρκία μετατράπηκε σε οικονομική δύναμη και η πολιτική της σημασία ενισχύθηκε. Και εκμεταλλεύεται ότι πολλοί πολίτες τον θεωρούν αναντικατάστατο…

Keywords
Τυχαία Θέματα