Η κυβέρνηση… τρέχει να προλάβει την επιστροφή της τρόικας

Μετά την οδυνηρή συμφωνία για την Κύπρο -και με άγνωστες ακόμη τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της για την ελληνική οικονομία- κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο επιχειρούν να κλείσουν όσο το δυνατόν συντομότερα τα ανοιχτά μέτωπα με την Τρόικα, προκειμένου να αποφύγουν τη δημιουργία νέου κύματος ανασφάλειας.

Οι επικεφαλής του κλιμακίου των ελεγκτών αναμένονται στην Αθήνα στις 7 Απριλίου

και στην επίσκεψη αυτή, “πρέπει να υπάρξει συμφωνία”, δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την εκταμίευση των 2,8 δισ ευρώ εξακολουθεί να είναι το Δημόσιο. Ήδη γίνεται αγώνας δρόμου για την αύξηση του αριθμού των υπό άμεση απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, πέρα από τους 885 που έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία.

1.550 υποθέσεις βρίσκονται ακόμα στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά και άλλες 450 στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό, ενώ γίνεται έλεγχος από τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης σε 1.900 περιπτώσεις υπαλλήλων με ποινικές διώξεις.

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι, όμως, ότι βρίσκονται στον “αέρα” τα οργανογράμματα και ο στόχος διαθεσιμότητας σε εποπτευόμενους φορείς, που αποτελεί και προαπαιτούμενο για τη δόση.

Τριβές προκαλεί και το Έκτακτο Τέλος Ακινήτων, γνωστό και ως “χαράτσι της ΔΕΗ”, καθώς για την εφαρμογή των υπό εξέταση σεναρίων για τη μείωση του Τέλους σε μικρότερες ιδιοκτησίες, θα πρέπει να καταλήξει θετικά η συζήτηση με την Τρόικα για το ποιά είναι τα “ανεκτά” επίπεδα απώλειας εσόδων.

Στο πεδίο των ρυθμίσεων οφειλών, φαίνεται ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για την πάγια διαδικασία, που θα προβλέπει καταβολή σε 12 δόσεις, δυνατότητα που θα επεκτείνεται έως τις 24 δόσεις σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Αντιθέτως παραμένει η διαφωνία για την ρύθμιση της “τελευταίας ευκαιρίας”, καθώς η Τρόικα επιμένει ότι δεν πρέπει να ξεπερνά τις 36 δόσεις, ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει ότι θα πρέπει να επεκτείνεται έως τις 48 δόσεις.

Από τις ρυθμίσεις προβλέπεται ότι μπορούν να εισπραχθούν 3 με 4 δισ ευρώ από τις οφειλές προς το Δημόσιο και περίπου 1,5 δισ ευρώ από τις οφειλές προς τα Ταμεία.

Όσον αφορά στη Φορολογική Διοίκηση, η Τρόικα εξακολουθεί να πιέζει για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, ενώ υπάρχει και “γκρίνια” για τις καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρων αλλά και τις ελεγκτικές επιδόσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα