Η κρίση πολιτικής συνεχίζεται

Η ανασφάλεια για το τι μας ξημερώνει αύριο μας έχει κάνει όλους «ειδικούς» στην αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης που ζούμε. «Προπονητές της εξέδρας»! Ο καθένας λέει αβίαστα …το κοντό και το μακρύ του! Άλλος για τα εθνικά θέματα, άλλος για την οικονομία, άλλος για την ασφάλεια και πάει λέγοντας. Το δικαίωμα όμως αυτό μας το έχουν δώσει οι πολιτικοί μας με τα λόγια τους, τις αντιφάσεις τους, μα κυρίως με την ανυπαρξία έργων τους.

«Λεφτά υπάρχουν», «Μαζί τα φάγαμε», «…υπόγραψα το Μνημόνιο χωρίς να το διαβάσω…»,

«…δεν ήξερα, δεν γνώριζα,[…]…στην αντρική μου τιμή…» κλπ Υποσχέσεις που πηγάζουν από τα μνημόνια, υποσχέσεις για καταγγελίες των μνημονίων, λόγια λόγια λόγια… Παλαιοκομματική νοοτροπία σε καιρούς «χαλεπούς». Έλλειψη σχεδίου, οράματος, προοπτικής για την επόμενη μέρα. Κουβέντες και αναφορές για ακόμη χειρότερα χωρίς ένα χρονικό όριο. Χωρίς τη σηματοδότηση μιας ημερομηνίας, απαρχή για ανάκαμψη.

Πώς λοιπόν ο μέσος πολίτης να δείξει εμπιστοσύνη στους πολιτικούς; Η αδιαφορία του στα πολιτικά δρώμενα καταγράφεται και από τη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων χρόνων. Χωρίς, βέβαια, αυτό να μεταφράζεται την επόμενη μέρα, λόγω του εκλογικού νόμου. Χωρίς να του δίνεται η πρέπουσα σημασία και να αξιολογείται με επάρκεια μετεκλογικά.

Ο κόσμος βλέπει τα γεγονότα να καταγράφονται μέρα με τη μέρα. Παρατηρεί, ακούει, μαθαίνει. Ο καταιγισμός ειδήσεων δεν γίνεται πλέον άκριτα. Το διαδίκτυο του έχει ανοίξει τους ορίζοντες ενημέρωσης. Ότι ανάγεται σε «παιχνίδι συνωμοσίας» μπορεί να ελεγχθεί και να διασταυρωθεί. Ωστόσο θέτονται και καινούρια ζητήματα. Διαφορετικές πτυχές. Άνθρωποι με εμπειρία και γνώσεις, εξειδικευμένοι, αναπτύσσουν τις απόψεις τους και προτείνουν λύσεις. Μπορεί κάποιοι να μην τις αποδέχονται. Να μην τους δίνουν την βαρύτητα που τους αρμόζει. Να έχουν αντίθετη γνώμη. Θα πρέπει όμως να προβάλλουν σοβαρά επιχειρήματα και κυρίως δείγματα γραφής τέτοια που να πείθουν. Όταν η ίδια ζωή τους διαψεύδει και η πραγματικότητα ανατρέπει την πολιτική τους, η αναθεώρηση είναι δείγμα αποφασιστικότητας και θάρρους.

Η πολιτική μπορεί να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της εύκολα. Με άνοιγμά της στην κοινωνία. Αν αφουγκραστεί τα προβλήματα της και σκύψει πάνω τους με πυγμή, οι πολίτες θα αρχίσουν να νιώθουν εμπιστοσύνη και ασφάλεια στα πολιτικά πρόσωπα. Δυστυχώς τα φαινόμενα διαφθοράς και η εμπλοκή σε σκάνδαλα δεν αφήνουν περιθώρια για ανάπτυξη τέτοιων σχέσεων. Η κοινωνία είναι σε αναμονή πράξεων όχι υποσχέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα