Η “κίτρινη κάρτα” της τρόικας και οι… παρενέργειες

«Κίτρινη κάρτα» πριν ακόμη ξεκινήσει επισήμως ο έλεγχος της Τρόικας, βγάζουν τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ και της Κομισιόν με έκθεσή τους για την κατάσταση των μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών αλλά και για την πρώτη εικόνα από τους ελέγχους και τις εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το θέμα απασχόλησε και την χθεσινή καθιερωμένη σύσκεψη για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Στουρνάρας

χρησιμοποίησε αυστηρή γλώσσα, ζητώντας εξηγήσεις για τους χαμηλούς ρυθμούς απόδοσης των ελεγκτικών υπηρεσιών.
Εκτιμώντας ότι είναι απίθανο να επιτευχθούν οι στόχοι είσπραξης το 2013 εάν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις, ΔΝΤ και Κομισιόν επισημαίνουν ότι υπάρχουν εσωτερικές προβλέψεις στο υπουργείο Οικονομικών για είσπραξη 1,176 δισ ευρώ αντί υποχρέωσης για 1,9 δισ ευρώ.

Αντίστοιχα, και το 2012, εισπράχθηκαν από ληξιπρόθεσμες οφειλές μόλις 1,099 δις ευρώ, έναντι στόχου για 2 δις ευρώ, ενώ και οι επιδόσεις ως προς την είσπραξη νέων οφειλών για το 2012 επίσης υπολείπονταν του προγραμματικού κριτηρίου αναφοράς (10,45% έναντι στόχου 20%).

Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι η Μονάδα Μεγάλων οφειλετών κατάφερε να εισπράξει το 2012 μόλις 80,5 εκατ. ευρώ, έναντι οφειλών 16,4 δισ ευρώ, δηλαδή, το 0,5% του στόχου, καθιστώντας αναγκαία τη διεύρυνση δράσης της Μονάδας σε οφειλέτες από 600.000 ευρώ και πάνω, με συνολικό ύψος οφειλών 5,5 δις ευρώ.

Στο πεδίο των ελέγχων, χαρακτηρίζεται αναγκαία η τοποθέτηση περισσότερων εποπτών στη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων, όπως επίσης η αλλαγή του πλαισίου ελέγχων με την κατάργηση της υποχρέωσης ελέγχου σε βάθος 10ετίας. Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι ο πληθυσμός των ελεγκτών είναι γερασμένος, καθώς το 50% των υπαλλήλων της φορολογικής διοίκησης είναι άνω των 50 ετών και το 26% άνω των 55 ετών.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι με τον τρόπο που λειτουργούν οι υπηρεσίες είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί το στάδιο των εν εξελίξει ελέγχων σε “έχοντες”, ενώ υπενθυμίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης να μην φέρει καμία νέα ρύθμιση φορολογικών ή ασφαλιστικών εισφορών ούτε να παρατείνει τις ισχύουσες.

“Κόλαφος” είναι τα ευρήματα που αφορούν στις εκκρεμείς επιστροφές φόρου, καθώς υπάρχουν σωρευμένες υποθέσεις επιστροφής ΦΠΑ ύψους 1,74 δισ ευρώ, ενώ είναι υπερβολικά σύντομη η παραγραφή των αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ. Επιπλέον οι σωρευμένες υποθέσεις επιστροφής φόρου νομικών προσώπων αγγίζουν τα 1,2 δισ ευρώ, θέτοντας έτσι σε μειονεκτική θέση τις ελληνικές επιχειρήσεις έναντι του ανταγωνισμού.
Ημιτελής αν και ευπρόσδεκτη χαρακτηρίζεται λίγο ως πολύ η τοποθέτηση μόνιμου Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων.

Όπως επισημαίνουν ΔΝΤ και Κομισιόν, οι μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση προχωρούν αποσπασματικά, ενώ και οι προτάσεις για την απόδοση στον νέο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων περισσότερης αυτονομίας, δεν βρίσκονται στη σωστή τροχιά, καταλήγοντας στη διαπίστωση πως διαφαίνεται ο κίνδυνος ότι η φορολογική διοίκηση θα συνεχίσει να ακολουθεί μια πορεία βραδύτατων μεταρρυθμίσεων χωρίς να δίνεται τέλος ούτε στις πολιτικές επεμβάσεις ούτε στη διαφθορά. Επιπλέον, χαρακτηρίζεται αναγκαία η υπαγωγή ΣΔΟΕ- ΚΕΠΥΟ στη Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, ενώ επισημαίνεται ότι η Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών παραμένει υποστελεχωμένη.

Keywords
Τυχαία Θέματα