«Η ηλιοθεραπεία μπορεί να είναι εθιστική», λένε οι επιστήμονες

Δε μπορείτε να μείνετε μακριά από τον ήλιο; Λοιπόν, μπορεί να υπάρχει εξήγηση, λένε τώρα οι ειδικοί.
Σύμφωνα με νέα έρευνα, μπορεί να γίνει εθιστική καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία απελευθερώνει χημικές ενώσεις που σε κάνουν να νιώθεις καλά και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση.
Για έξι εβδομάδες, ερευνητές από το Massachusetts General Hospital εξέθεσαν μια ομάδα ποντικών με ξυρισμένη πλάτη σε 30’ μεσημεριανού ήλιου της Florida σε καθημερινή βάση.
Βρήκαν

ότι οι ‘συνεδρίες’ στον ήλιο παρήγαγαν προοπιομελανοκορτίνη στα τρωκτικά, ένα είδος πρωτεΐνης που ενεργοποιεί τη διαδικασία μαυρίσματος, αλλά οδήγησαν επίσης σε αυξημένα επίπεδα β-ενδορφινών ή αλλιώς οι ‘ενώσεις της ευχαρίστησης’.
Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης συμπεριφοριστικές αλλαγές στα ποντίκια που εκτέθηκαν στην ηλιακή ακτινοβολία, υπογραμμίζοντας ότι ανέπτυξαν σύνδρομο στέρησης, συμπεριλαμβανομένων νευρικότητας και τρέμουλου, όταν τους χορηγήθηκαν φάρμακα για να μπλοκάρουν τα αποτελέσματα ενώσεων.
“Αυτό μας υποδεικνύει ότι η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις, παρόμοιες με τα οπιούχα, πιθανότατα και σε άλλα ζωικά είδη” λέει ο επικεφαλής της έρευνας David Fisher, διευθυντής του Cutaneous Biology Research Center και συμπληρώνει “Τα αποτελέσματα αυτά ίσως αποτελούν τη βάση κάποιων πολύ σοβαρών συνεπειών της υπεριώδους ακτινοβολίας στον άνθρωπο”

Keywords
Τυχαία Θέματα