Η ΕΕ βάζει χέρι στο Ισραήλ που παρεμπόδισε ανθρωπιστική βοήθεια στην Παλαιστίνη

Οι Βρυξέλλες ζήτησαν εξηγήσεις από το Ισραήλ μετά την κατάσχεση ανθρωπιστικής βοήθειας που προοριζόταν για τους Παλαιστίνιους στην Δυτική Όχθη χθες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), Κάθριν Άστον.

«Η ΕΕ καταδικάζει την κατάσχεση της ανθρωπιστικής βοήθειας χθες από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας», ανέφερε ο Μάικλ Μαν σε ανακοίνωσή του.

«Εκπρόσωποι της ΕΕ έχουν ήδη έλθει σε επαφή

με τις ισραηλινές αρχές για να απαιτήσουν μια εξήγηση και να εκφράσουν την ανησυχία τους για το επεισόδιο. Η ΕΕ υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και η εφαρμογή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», ανέφερε η ανακοίνωση αυτή.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες αντιμετωπίστηκαν δια της βίας χθες από Ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίοι κατέσχεσαν σκηνές και ανθρωπιστική βοήθεια που προοριζόταν για Παλαιστίνιους οι κατοικίες των οποίων καταστράφηκαν από τον ισραηλινό στρατό.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες διέλυσαν βίαια μια ομάδα εθελοντών, μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων, που μαζί με τους διπλωμάτες προσπαθούσαν να διανείμουν τη βοήθεια στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, ανατολικά της Δυτικής Όχθης.

Ο συντονιστής των ανθρωπιστικών οργανώσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στα Παλαιστινιακά Εδάφη Τζέιμς Ρόουλι εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για το χθεσινό επεισόδιο.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς είδε στρατιώτες να ρίχνουν βομβίδες κρότου εναντίον μιας ομάδας διπλωματών, εργαζομένων σε οργανώσεις αρωγής και κατοίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και να τραβούν μια Γαλλίδα διπλωμάτη από το φορτηγό που μετέφερε τη βοήθεια, προτού το κατασχέσουν.

«Με τράβηξαν έξω από το φορτηγό και με έριξαν στο έδαφος χωρίς να νοιαστούν για την διπλωματική μου ασυλία», δήλωσε η Μαριόν Καστέν. «Έτσι αντιμετωπίζουν το διεθνές δίκαιο εδώ», κατήγγειλε.

Στο χωριό Χίρμπετ αλ Μάχουλ, για τους κατοίκους του οποίου προοριζόταν η βοήθεια, ζούσαν περίπου 120 άνθρωποι. Ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε σπίτια, στάβλους και ένα νηπιαγωγείο τη Δευτέρα μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία δεν είχαν εκδοθεί οι κατάλληλες άδειες για τα κτίρια. Οι κάτοικοι αρνούνται να φύγουν από την περιοχή, όπου όπως λένε ζουν εδώ και πολλές γενιές.

Το Γραφείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) ανακοίνωσε ότι το Μάχουλ είναι το τρίτο χωριό Βεδουίνων που κατεδαφίζουν οι Ισραηλινοί στη Δυτική Όχθη και την περιοχή της Ιερουσαλήμ από τον Αύγουστο.

Keywords
Τυχαία Θέματα