Έκκληση Βενιζέλου – ξένων ΥΠΕΞ για ανθρωπιστικό δίκαιο στη Συρία

Κοινή έκκληση για το σεβασμό του ανθρωπιστικού δικαίου στη Συρία απευθύνουν, με κοινό τους άρθρο, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς και 24 ακόμη υπουργοί Εξωτερικών από ολόκληρο τον πλανήτη.

Στο άρθρο γίνεται λόγος για την ανάγκη άμεσης προστασίας του άμαχου πληθυσμού, του ιατρικού προσωπικού και των ιατρικών εγκαταστάσεων, καθώς και των διόδων διοχέτευσης ανθρωπιστικής

βοήθειας στη Συρία.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

«Όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία πρέπει να συμμορφωθούν με τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου προκειμένου να διασφαλίζεται ανά πάσα στιγμή η προστασία του άμαχου πληθυσμού κατά τις ένοπλες συρράξεις.

Είναι ηθικό μας καθήκον να υπενθυμίσουμε στις αντιμαχόμενες πλευρές την υποχρέωσή τους να το πράξουν και να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη παροχή ιατροφαρμακευτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.

Η βία κατά των αμάχων στη Συρία πρέπει να τερματιστεί άμεσα. Είναι επείγουσα ανάγκη να ενισχυθούν οι ανθρωπιστικές προσπάθειες που καταβάλλονται, ανεξαρτήτως των προσπαθειών επίλυσης της κρίσης δια της πολιτικής οδού.

Απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους :

· Να αναλάβουν άμεσα την υποχρέωση τους για την προστασία των αμάχων, του ιατρικού προσωπικού και των συναφών εγκαταστάσεων και μεταφορών.

· Να επιτρέψουν και να διευκολύνουν την άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση του προσωπικού των ανθρωπιστικών υπηρεσιών σε όλη την επικράτεια.

· Να εγγυηθούν χωρίς καθυστέρηση την ασφάλεια του προσωπικού των ανθρωπιστικών υπηρεσιών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του».

Keywords
Τυχαία Θέματα