Η Google προβλέπει και τη… γρίπη ανάλογα με την περιοχή που μένεις!

Ένα νέο στατιστικό μοντέλο, βασισμένο στα δεδομένα  αναζήτησης της  Google και στις καιρικές συνθήκες, μπορεί να προβλέψει τα κρούσματα της γρίπης μέχρι και επτά εβδομάδες πριν.

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα των ερευνών, που δημοσιεύθηκαν στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών και μελετούν πως από τις μολυσματικές ασθένειες του παρελθόντος, μπορούν να προβλεφθούν τα μελλοντικά κρούσματα γρίπης και σε ποιες περιοχές.

Οι ερευνητές, Jeffrey Shaman του Πανεπιστημίου Columbia

και Alicia Karspeck του Εθνικού Κέντρου για την Ατμοσφαιρική Έρευνα στο Boulder του Κολοράντο, χρησιμοποίησαν στοιχεία από το Google Flu Trends, το οποίο παρακολουθεί τις αναζητήσεις των χρηστών, με ένα ιστορικό βασικό επίπεδο της δραστηριότητας της γρίπης για τη συγκεκριμένη περιοχή που βρίσκονται.

Τα δεδομένα αυτά είναι διαθέσιμα για 28 χώρες καθώς και για πολλές επαρχιακές περιοχές εντός των χωρών αυτών. Διαπιστώθηκε ωστόσο ότι τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος της Google ταιριάζουν σχεδόν με εκείνα του  Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ακριβώς όπως οι μετεωρολόγοι ανανεώνουν συνεχώς τα δεδομένα τους με τις νέες πληροφορίες για τον καιρό, έτσι το μοντέλο της γρίπης ενημερώνετε τακτικά με τα τελευταία στοιχεία από την Google. Οι επιστήμονες εξελίσσονται συνεχώς καθώς μπορούν ακόμη και να προβλέψουν πότε θα κορυφωθεί η γρίπη ακόμη και επτά εβδομάδες πριν.

Αν και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά ο Shaman και η Kaspeck πιστεύουν ότι αυτή η μελέτη είναι μόνο η αρχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα