“Θερμοκήπιο”: Η σχέση του εξουσιαστή με τον εξουσιαζόμενο

Τη σχέση του εξουσιαστή με τον εξουσιαζόμενο, την βίαια καταστολή του διαφορετικού και την διαφθορά του κρατισμού πραγματεύεται το έργο «Θερμοκήπιο» του Χάρολντ Πίντερ. Ο Λευτέρης Βογιατζής επιλέγει ένα σπάνιο έργο του Πίντερ μέσα από το οποίο αναδεικνύεται η οξυδερκής και διαχρονική ματιά του μεγάλου Βρετανού συγγραφέα πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις. Μετά την μεγάλη απήχηση που είχε η παράσταση το 2011, ο καινοτόμος σκηνοθέτης επιστρέφει δριμύτερος στο θέατρο

της οδού Κυκλάδων (Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας, Κυψέλη), με νέο καστ ηθοποιών. Από την παλιά φουρνιά παραμένει στο πλάι του ο Δημήτρης Ήμελλος.

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα κρατικό ψυχιατρικό ίδρυμα, όπου ο αυταρχισμός και η ανομία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που επικρατούν. Με αφορμή τον θάνατο μίας ασθενούς, έρχονται τα πάνω κάτω, καθώς το προσωπικό επιδίδεται σε ένα αδίστακτο παιχνίδι αλληλο-υπονόμευσης και αλληλοεξόντωσης. Οι μισοί συνένοχοι θα ενοχοποιήσουν τους άλλους μισούς, ενώ το διάδοχο σχήμα θα εγγυηθεί τη συνέχιση του φαύλου καθεστώτος.

Μαζί με τον Λευτέρη Βογιατζή και τον Δημήτρη Ήμελλο παίζουν ακόμη οι: Αργύρης Πανταζάρας, Μαρία Σκουλά, Χάρης Φραγκούλης, Γιάννης Κότσυφας και Γιώργος Γάλλος. Την μετάφραση του έργου υπογράφει ο Νίνος Φενέκ Μικελίδης, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια η Εύα Μανιδάκη. Την μουσική επιμελείται ο Δημήτρης Καμαρωτός και τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος. Η παράσταση ανεβαίνει κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 8.30 το βράδυ και θα συνεχιστεί έως τις 28 Μαϊου. Οι τιμές των εισιτηρίων ανέρχονται στα 20 ευρώ και 15 ευρώ (φοιτητικό).

Keywords
Τυχαία Θέματα