Φήμες για νέα υποβάθμιση της Κύπρου εντός της ημέρας

Εντείνονται οι φήμες για νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου μέσα στην ημέρα, είτε από τον Οίκο Αξιολόγησης Standard & Poor’s είτε από τον Fitch.

Η εξέλιξη αυτή, αν επιβεβαιωθεί, συνοδεύει την διεθνή αναποφασιστικότητα σχετικά με την έγκριση του πακέτου βοήθειας ύψους 17,5 δισ. ευρώ προς την Λευκωσία, που απαιτείται για την αποφυγή της χρεοκοπίας

του κυπριακού κράτους.

Θυμίζουμε ότι εντός του Σαββατοκύριακου ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βάσος Σιαρλή, επιχείρησε να αντικρούσει τις κατηγορίες πολλών μελών της ευρωζώνης, ιδίως της Γερμανίας, ότι οι κυπριακές τράπεζες υποθάλπουν το ξέπλυμα «βρώμικων» ρωσικών κεφαλαίων και να άρει έτσι τα εμπόδια που τίθενται στον δρόμο της εκταμίευσης της δόσης.

Στο μεσοδιάστημα, δημοσίευμα αναφέρει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αποφάσισε να στηρίξει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα μέσω της χορήγησης έκτακτων δανείων ύψους 9,4 δισ. ευρώ. Η παρέμβαση αυτή ξεσηκώνει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας, δεδομένου ότι προϋποθέτει την ανοχή της ΕΚΤ, που διαθέτει σχετικό δικαίωμα βέτο. Κάθετα αντίθετα στην «αδιαφάνεια» αυτή, όπως την χαρακτηρίζουν, της ΕΚΤ, εμφανίζονται στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και των Πρασίνων, η συνδρομή των οποίων αποτελεί πιθανότατα απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση της βοήθειας προς την Κύπρο από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα