Εκτακτη εισφορά σε ναυτιλιακές εταιρείες

Με στόχο να καταβληθούν από τις ναυτιλιακές εταιρίες συνολικά 140 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2016, η κυβέρνηση με διάταξη στις κατεπείγουσες νομοθετικές ρυθμίσεις βάζει έκτακτη κλιμακωτή εισφορά στις εταιρίες.

Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται ετησίως επί του ποσού εισαγόμενου συναλλάγματος, για τέσσερα χρόνια στις ναυτιλιακές εταιρίες που είναι εγκατεστημένες στην χώρα μας με βάσει τις διατάξεις του νόμου 27/1975 και διαχειρίζονται πλοία με ελληνική η ξένη σημαία χωρητικότητας

άνω των 500 κόρων.

Από την ρύθμιση αυτή που βρίσκεται στο άρθρο 45 και συζητείται σήμερα στην Βουλή, εξαιρούνται τα επιβατηγά εμπορικά πλοία και τα ακτοπλοϊκά που εκτελούν εσωτερικούς πλόες.

Ειδικότερα όπως προβλέπει το άρθρο, για την εισαγωγή μέχρι 200.000 δολαρίων ΗΠΑ ο φορολογικός συντελεστής θα είναι 10% και το σύνολο του φόρου θα είναι 20.000 δολάρια.

Ο φορολογικός συντελεστής για συναλλάγματα από 200.000 μέχρι 400.000 δολάρια ΗΠΑ θα είναι 8% και το σύνολο του φόρου για το ποσό των 400.000 δολαρίων το σύνολο της έκτακτης εισφοράς θα είναι 36.000 δολάρια. Τέλος, εάν τα ποσά είναι πάνω από 400.000 δολάρια τότε ο συντελεστής θα είναι 6%.

Ωστόσο ο φόρος στους εφοπλιστές θα καταβάλλεται σε τρείς δόσεις, τους μήνες Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο, ενώ υπολογίζεται σε δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών. Η υποβολή της δήλωσης σε ευρώ πρέπει να γίνει με βάση την επίσημη ισοτιμία των νομισμάτων αυτών κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, σε περίπτωση που ο υπόχρεος παραλείψει να καταθέσει την δήλωση ή σε περίπτωση που η δήλωση είναι ανακριβής τότε θα του επιβάλλεται πρόσθετος φόρος και πρόστιμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα