Φεστιβάλ που διευρύνουν τους μουσικούς ορίζοντές μας

Δύο είναι τα φεστιβάλ μουσικής που ξεχωρίζουν αυτές τις μέρες στην Αθήνα. To πρώτο είναι το γνωστό Hertz Festival και φέτος φιλοξενείται από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για δύο μέρες –Παρασκευή 8 και Σάββατο 9 Φεβρουαρίου. Η χρήση νέων μέσων και τεχνολογιών στη μουσική είναι ο πυρήνας του φεστιβάλ το οποίο αποσκοπεί

στην προβολή και διάδοση των τελευταίων τάσεων και νεωτερισμών στο χώρο του ήχου και των ψηφιακών τεχνών. Η ηλεκτρονική μουσική προσεγγίζεται με πρωτοτυπία και πειραματισμό. Εκτός από συναυλίες, το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει installations και προβολές. Ονόματα όπως ο Ryoichi Kurokawa από την Ιαπωνία, ο Νορβηγός Biosphere, οι Γερμανοί Byetone και Τhomas Kοner αλλά και ο Φινλανδός Mika Vainio θα «παίξουν» με τη μουσική και θα παρασύρουν τους ακροατές σε ένα «μοναδικό και σαγηνευτικό ταξίδι», όπως υπόσχονται οι διοργανωτές. Πρόκειται για καλλιτέχνες με εμπειρία σε μερικά από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου –Tate Modern και ΜοMa- και πρωτοποριακό στυλ. Σίγουρα ένα ιδιαίτερο οπτικοακουστικό θέαμα που διαφοροποιείται.

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από την άλλη πλευρά, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στη μουσική της εποχής μας από τις 14 ως τις 17 Φεβρουαρίου. “Update.” Το “ARTéfacts ensemble” –ελληνικό σύνολο σύγχρονης μουσικής- εξερευνά και ερμηνεύει το σύγχρονο ρεπερτόριο ξεφεύγοντας από την έννοια της μουσικής συναυλίας, κυρίως με τη χρήση πολυμέσων. Αυτή τη φορά θα παρουσιάσουν έργα συνθετών μέσω της διάδρασης ακουστικών οργάνων και ηλεκτρονικών μέσων θα προβάλλουν πολλές και διαφορετικές οπτικές των θεμάτων τους. Ready to “Freak Out!” λοιπόν όπως προειδοποιούν με τον τίτλο της συναυλίας τους.

Ένας Έλληνας πιανίστας, ο Μηνάς Μπορμπουδάκης συναντά επί σκηνής το Γερμανό ερμηνευτή ηλεκτρονικών μέσων Felix Dreher. Το “Plugged” βασίζεται στην απλή ιδέα της επέκτασης του ήχου ενός κλασσικού οργάνου. Η ιδέα αυτή αναπτύσσεται και ωριμάζει με έργα γραμμένα για πιάνο και προηχογραφημένο υλικό ή με έργα ελεύθερης μορφής κατά τα οποία η ανάπλαση και η επεξεργασία γίνονται ζωντανά.

Το σύνολο 2e2m και ο μουσικός διευθυντής του Pierre Roullier έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και προβάλλουν την αξία των Γάλλων συνθετών στο ρεύμα της φασματικής μουσικής. Οι εκπρόσωποι της στάσης αυτής θέλησαν να επιστρέψουν στον ήχο ως ματιέρα και να εξορύξουν δυναμικά στοιχεία από τη δομή, το ηχόχρωμα και την ακουστική συμπεριφορά του.

Φεστιβάλ που διευρύνουν τους μουσικούς μας ορίζοντες και καλλιτέχνες που πειραματίζονται. So avant garde…

Keywords
Τυχαία Θέματα