Ενός … success story, μύριες αλήθειες έπονται

Η επιλογή στην πολιτική να ειπωθεί μια.. υπερβολή για να κερδηθεί χρόνος, μπορεί να στερήσει στη συνέχεια και το χρόνο και το πολιτικό κεφάλαιο στην προβολή του- από όλους μας επιθυμητού-τελικού στόχου. Με τις αποκρατικοποιήσεις λειψές, τις ιδιωτικοποιήσεις προβληματικές και τις επενδύσεις ανύπαρκτες (μόλις 4 άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ) η επίκληση για επιτυχία μόνο ως βεγγαλικό διασώσεως μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι αλήθειες από τα γεγονότα έρχονται να διαψεύσουν την αφήγηση.

Μετά τις 3E, ΦΑΓΕ και S&B Ορυκτά, αποχωρεί και

η Βιοχάλκο -με τις 7 εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες- από την Ελλάδα προκαλώντας ένα νέο σοκ για την εγχώρια επιχειρηματικότητα και δημιουργώντας στο απόλυτα κρίσιμο σημείο για τη χώρα μια εξαιρετικά δυσμενή εξέλιξη. Ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της χώρας μεταφέρει την έδρα του στο Βέλγιο για καλύτερη πρόσβαση στις αγορές και για τη διασφάλιση των συμφερόντων του.

Η Βιοχάλκο έχει ιστορία ενός ολόκληρου αιώνα στην Ελλάδα με τεράστια παρουσία στο χώρο των μετάλλων και όχι μόνο, με γιγαντιαία εξαγωγική δραστηριότητα σε δεκάδες χώρες και με περίπου 70 θυγατρικές εταιρείες σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελβετία, Γερμανία κ.α.

Σε μια συγκυρία λοιπόν που η κυβέρνηση επιχειρεί να οικοδομήσει πολιτικό πλεόνασμα με οικονομικούς όρους, επιχειρήσεις μεγεθών της Βιοχάλκο αποδομούν την επιχειρηματολογία με τρόπο οικονομικό, καταδεικνύοντας με πολιτικούς όρους «έλλειμμα εμπιστοσύνης». Αν κρίνουμε το timing το μήνυμα είναι-δυστυχώς- αμιγώς πολιτικό. Η εταιρία επιλέγει να μεταφέρει το κέντρο λήψης αποφάσεων εκεί που πλέον λαμβάνονται. Επιλέγει τον στρατηγικό σχεδιασμό και τη χρηματοοικονομική διοίκηση να τη μεταφέρει σε μια άλλη χώρα προκειμένου να έχει ευκολότερη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Προφανώς πολιτικό είναι και το μήνυμα ότι, είτε εν γνώσει της κυβέρνησης είτε εν αγνοία της, η επιχείρηση διοικητικά, ξενιτεύεται.

Ο κακός συνδικαλισμός κάνει επιζήμια αντιπολίτευση πιθανόν και για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ , ωστόσο δε μπορούμε να υποθέσουμε ότι και το Κεφάλαιο «αντιπολιτεύεται» το success story. Υπερβαίνει τη στοιχειώδη λογική…

Keywords
Τυχαία Θέματα