Εμμένει σε κυβέρνηση τεχνοκρατών ο πρωθυπουργός της Τυνησίας

Εμμένει στην απόφαση για σχηματισμό κυβέρνησης με τεχνοκρατική και μη πολιτική σύνθεση μέχρι τη διεξαγωγή γενικών εκλογών ο τυνήσιος πρωθυπουργός Χαμάντι Τζαμπάλι, παρά τις αντιρρήσεις τις οποίες εξέφρασε ανοικτά η ηγεσία του ισλαμιστικού κόμματος Ενχάντα, στο οποίο ανήκει και ο ίδιος.

Ο Τζαμπαλί δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου ότι η απόφασή του να σχηματίσει νέο κυβερνητικό σχήμα με τεχνοκράτες ισχύει και μάλιστα η νέα κυβέρνηση δεν χρειάζεται καν την έγκριση της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης.

«Δεν πρόκειται για

παραίτηση της κυβέρνησης αλλά για αντικατάσταση όλων των μελών της. Η νέα κυβέρνηση είναι έτοιμη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Τυνησίας.

Η απόφαση ελήφθη στο φόντο της πολιτικής κρίσης η οποία ξέσπασε στη χώρα μετά τη δολοφονία του Σόκρι Μπελάιντ, στελέχους της κοσμικής αντιπολίτευσης και σφοδρού επικριτή του ισλαμιστικού κόμματος Ενχάντα, κυρίαρχου στην πολιτική ζωή της Τυνησίας μετά την πτώση του καθεστώτος Μπεν Άλι.

Την ίδια ώρα, τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης, μεταξύ αυτών και το Λαϊκό Μέτωπο, στο οποίο ανήκε ο Μπελάιντ, ανακοίνωναν επισήμως την αποχώρησή τους από τη Συντακτική Εθνοσυνέλευση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία.

Νωρίτερα, πλήθος χιλιάδων τυνήσιων συνόδεψε τον Σόκρι Μπελάιντ στην τελευταία του κατοικία, εν μέσω γενικής απεργίας, διαδηλώσεων και κλίματος μεγάλης πολιτικής φόρτισης

Keywords
Τυχαία Θέματα