Ελεύθερος με εγγύηση ο Πιστόριους!

Ο δικαστής της Νότιας Αφρικής που εξέτασε το θέμα της επιβολής εγγύησης για την αποφυλάκιση του Όσκαρ Πιστόριους, ανακοίνωσε λίγο μετά το μεσημέρι την απόφασή του, που ήταν θετική για τον κατηγορούμενο για τον φόνο της Ρίβα Στίνκαμπ. Έτσι, όρισε εγγύηση και άφησε τον Όσκαρ

Πιστόριους ελεύθερο, μέχρι την ημέρα διεξαγωγής της δίκης, με περιοριστικούς όρους. Το ύψος της εγγύησης ορίστηκε στις 74.000 λίρες, ενώ ως ημερομηνία της δίκης η 4η Ιουνίου.

Οι όροι της εγγύησης περιλαμβάνουν να παραδώσει τα διαβατήριά του, να αποφύγει το σπίτι του καθώς και όλους τους μάρτυρες της υπόθεσης, και να μην καταναλώνει αλκοόλ.

Είχε προηγηθεί περίπου… μια ώρα ανάγνωσης της δήλωσης του δικαστή, αρχικά για τα διαδικαστικά της υπόθεσης και το αν θα επιτραπεί η τηλεοπτική μετάδοσή της, και στη συνέχεια για την ουσία της, με την περιγραφή της νύχτας του φόνου, και την ανάλυση των επιχειρημάτων των δυο πλευρών.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του δικαστή ότι στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο δεν έχει πειστεί από τα στοιχεία τα οποία προσκόμισε η κατηγορούσα αρχή, ότι ο φόνος της Ρίβα Στίνκαμπ από τον Όσκαρ Πιστόριους ήταν προμελετημένος. Ενώ, δεν παρέλειψε να μιλήσει ουσιαστικά για “ανικανότητα” του αστυνόμου Μπόθα, ο οποίος συνέλεξε τα στοιχεία κατά του Όσκαρ Πιστόριους.

Νωρίτερα, η κατηγορούσα αρχή στη δίκη του Όσκαρ Πιστόριους υποστήριξε, με την έναρξη της σημερινής διαδικασίας, ότι το άλλοτε λαμπερό είδωλο έχει τα χρήματα, τα μέσα και το κήνητρο να διαφύγει από τη Νότια Αφρική, να… το σκάσει δηλαδή στο εξωτερικό.

Αυτή είναι και η βασική επιχειρηματολογία της Εισαγγελίας κατά του Όσκαρ Πιστόριους, που εξηγεί γιατί από την πρώτη στιγμή οι κατήγοροι του παραολυμπιονίκη ζήτησαν να μην οριστεί εγγύηση, αλλά να παραμείνει φυλακισμένος, μέχρι να ξεκινήσει η δίκη για τον εκ προμελέτης φόνο της συντρόφου του, Ρίβα Στίνκαμπ.

Η υπεράσπιση του Όσκαρ Πιστόριους από την πλευρά της, υποστήριξε ότι ο διάσημος παραολυμπιονίκης δεν μπορεί να διαφύγει στο εξωτερικό μιας και, ακόμη και στην περίπτωση που το επιχειρούσε, τα μεταλλικά μέλη του θα χτυπούσαν συναγερμό στα μηχανήματα του αεροδρομίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα