Δημοψήφισμα για το Σύνταγμα στην Αίγυπτο τον Ιανουάριο

Μετά τις 15 Ιανουαρίου αναμένενεται να διεξαχθεί στην Αίγυπτο δημοψήφισμα για αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα επίσημα η μεταβατική κυβέρνηση του Καϊρου.

Το δημοψήφισμα

ήταν μια από τις πρώτες δεσμεύσεις του μεταβατικού καθεστώτος που ανήλθε στην εξουσία μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, και κρίθηκε ότι έπρεπε να προηγηθεί ως βήμα των εκλογών, τόσο για τη Βουλή όσο για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της χώρας.

Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Αίγυπτο έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Μουσουλμανική Αδελφότητα εμφανίζεται… ξεδοντιασμένη, και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και υπουργός Εθνικής Άμυνας στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, δηλαδή ο άνθρωπος που πρωταγωνίστησε στην ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι από την εξουσία, θα είναι και εκείνος που θα θέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία.

Εφόσον οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, ο αλ-Σίσι θα ακολουθήσει τα βήματα του Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος έκανε τη μετάβαση από τον στρατό στην πολιτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα