Απολύσεις-φοροέσοδα για να αποφευχθούν νέα μέτρα!

Σε βραδυφλεγή βόμβα, που απειλεί τον κυβερνητικό συνασπισμό εξελίσσεται το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, μετά τα δύο απανωτά χθεσινά “χτυπήματα” τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από την Ουάσινγκτον.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, αναφερόμενος στο θέμα του Δημοσίου, δήλωσε ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί θα πρέπει να κάνουν οργανογράμματα και να εκτιμήσουν τις ανάγκες προσωπικού που έχουν τονίζοντας ότι δεν γίνεται να αποφευχθούν οι απολύσεις.

“Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν γίνεται να περιοριστεί

ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα χωρίς να περιοριστεί το προσωπικό του. Ξέρω ότι ένα μικρό κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού διαφωνεί με τις απολύσεις. Αυτό είναι μια ανεύθυνη στάση. Κανένας που είναι στα καλά του δεν επιθυμεί να πρέπει να δικαιολογήσει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στην Ελλάδα για να μην γίνουν απολύσεις. Το βρίσκω ανεξήγητο και ακατανόητο”.

Στην ίδια γραμμή πλεύσης και το ΔΝΤ με τον εκπρόσωπό του να δηλώνει ότι αφού ολοκληρωθούν τα οργανογράμματα των υπουργείων η ανάγκη μείωσης του Δημοσίου “ίσως να απαιτεί υποχρεωτικές αποχωρήσεις”, συμπληρώνοντας ωστόσο, ότι “ακόμη δεν έχουμε μιλήσει με την κυβέρνηση για συγκεκριμένα νούμερα”.

Το “διπλό χτύπημα” από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, βάζει την ατζέντα των συζητήσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα, που ξεκινούν με την έλευση των επικεφαλής του κλιμακίου το πρωί της Κυριακής.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει ότι ο στόχος για τις 150.000 αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2015 θα επιτευχθεί “αναίμακτα”, επιχείρημα όμως που δεν γίνεται δεκτό -τουλάχιστον προς το παρόν- από την Τρόικα.

“Εισπράξτε φόρους για να μην κοπούν μισθοί-συντάξεις”

Το δεύτερο “καυτό μέτωπο” είναι εκείνο της φοροδιαφυγής, καθώς μετά τη χθεσινή “κίτρινη κάρτα” της Τρόικας για τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, το ΔΝΤ στέλνει μήνυμα ότι εάν δεν υπάρξει πρόοδος στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Το θέμα απασχόλησε σύσκεψη για τη φοροδιαφυγή στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το υπουργείο Οικονομικών απαντά με ανακοίνωσή του στην έκθεση της Τρόικας, με κατάλογο πεπραγμένων, αλλά και των ενεργειών που σχεδιάζει για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ένα από τα πιο ισχυρά χαρτιά του αποτελεί η άμεση διασύνδεση των ελεγκτικών μηχανισμών με τις τράπεζες, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο έτος, έτσι ώστε να μπει τέλος στις καθυστερήσεις και τα εμπόδια που παρατηρούνται σήμερα στην άρση του τραπεζικού απορρήτου. Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός εντός του 2013 θα έχει άμεση πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ύποπτων για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».

Με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να απαντούν άμεσα εντός 24 ωρών στα αιτήματα των ελεγκτών για το άνοιγμα και τον έλεγχο τραπεζικών κινήσεων των ελεγχόμενων φορολογούμενων.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω της οποίας θα διασυνδεθούν τα πληροφοριακά συστήματα του φοροελεγκτικού μηχανισμού με τα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών. Όλα τα αιτήματα του ΣΔΟΕ, των εφοριών και των ελεγκτικών υπηρεσιών για τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών ελεγχομένων φορολογουμένων θα συγκεντρώνονται και θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στις τράπεζες.

Οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να απαντούν άμεσα, την επόμενη μέρα, με την ηλεκτρονική διαβίβαση όλων των στοιχείων που ζητήθηκαν. Με τον τρόπο αυτό, η διασταύρωση των στοιχείων και ο φορολογικός έλεγχος θα ολοκληρώνονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Το ΣΔΟΕ έχει ήδη ζητήσει το άνοιγμα περισσότερων από 4.000 τραπεζικών λογαριασμών αλλά ούτε οι μισοί δεν έχουν «ανοίξει». Στελέχη του ΣΔΟΕ, προσάπτουν στις τράπεζες απροθυμία και ολιγωρία στην ανταπόκριση των αιτημάτων και όπως λένε για να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί προσώπων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή και οικονομικά εγκλήματα μπορεί να απαιτηθεί χρονικό διάστημα 8 μηνών ή ακόμη και ενός έτους.

Σε δεύτερη φάση, η ηλεκτρονική διασύνδεση υπουργείου Οικονομικών και τραπεζών θα επιτρέψει την παρακολούθηση της κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών όλων των φορολογουμένων σε πραγματικό χρόνο, ώστε ανά πάσα στιγμή κάθε συναλλαγή σημαντικού ύψους που θεωρείται «ύποπτη» να ελέγχεται άμεσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα