Αυστηρότερη νομοθεσία για το ξέπλυμα “μαύρου” χρήματος

Εάν δεν καταφέρουν να καταπολεμήσουν το ξέπλυμα χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να επιβάλει στις τράπεζες πρόστιμα ύψους έως και 10% επί των ετήσιων εσόδων τους.

Στο πλαίσιο των προτάσεων που υιοθετήθηκαν χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επίσης μπορούν να επιβληθούν ποινές έως και 5 εκατ. ευρώ στο προσωπικό των τραπεζών.

Σύμφωνα με αντίγραφο εγγράφου που επικαλείται το Bloomberg,

οι κανόνες αυτοί θα επεκτείνουν τις απαιτήσεις, οι επιχειρήσεις να ελέγχουν την ταυτότητα των πελατών και να παρακολουθούν τις συναλλαγές τους, την ίσια στιγμή οι κανόνες αυτοί θα ισχύουν και για δικηγόρους, λογιστές εμπόρους πολύτιμων λίθων και εταιρειών τυχερών παιχνιδιών.

Πλέον οι τράπεζες και οι νομικές εταιρίες θα είναι υποχρεωμένες, καθώς θα το επιβάλει η ΕΕ, να πραγματοποιούν αυστηρότερους ελέγχους στις συναλλαγές των πελατών τους ύψους τουλάχιστον 7.500 ευρώ, έναντι των 15.000 ευρώ που είναι το υφιστάμενο όριο.

Προτού τεθούν σε ισχύ τα σχέδια της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθούν από τις εθνικές κυβερνήσεις και τους νομοθέτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Keywords
Αναζητήσεις
ξεπλυμα μαυρου χρηματος νομος
Τυχαία Θέματα