Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Ο βίος του μεγαλύτερου εν ζωή μύθου της μουσικής, του Μίκη Θεοδωράκη μεταφέρεται στη σκηνή του θεάτρου Badminton (άλσος στρατού, Γουδή) από τις 10 έως και τις 26 Μαϊου. Η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας καταγράφεται μέσα από την διαδρομή του μουσικοσυνθέτη, του οποίου η φήμη έσπασε τα ελληνικά σύνορα, όχι μόνο λόγω της μουσικής του, αλλά και γιατί ο ίδιος αγωνίζεται μέχρι σήμερα αδιάκοπα για την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μέσα

από την παράσταση «Μίκης Θεοδωράκης. Ποιος τη ζωή μου», η μουσική του συνθέτη «ντύνει» όλες τις μεγάλες στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Όπως μάλιστα έχει πει ο ίδιος: «Το λαϊκό τραγούδι μας κάνει να θυμόμαστε, ενώ το ελαφρό μας κάνει να ξεχνάμε». Οι ατόφιες μελωδίες του μας θυμίζουν την Μικρασιατική καταστροφή, την δικτατορία του Μεταξά, την Κατοχή, τα Δεκεμβριανά, τον εμφύλιο, τις εξορίες, την Απριλιανή χούντα και την μεταπολίτευση. Η μουσική του αντικατοπτρίζει τις θεμελιώδεις αξίες της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από τα δύσβατα ιστορικά μονοπάτια ενός λαού και την άσβεστη δίψα του για ελευθερία και δημοκρατία. Η ζωή ενός ανθρώπου που συνάντησε και συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους μύθους της εποχής του (Χατζιδάκις, Ελύτης, Ρίτσος, Σεφέρης, Αναγνωστάκης, Γκάτσος, Λειβαδίτης, Κατσαρός, Χιώτης, Ξαρχάκος, Ελευθερίου), όλοι πρωταγωνιστές της καλλιτεχνικής άνοιξης των δεκαετιών του ’50 και του ’60. Από την γενέτειρα του την Χίο μέχρι την παγκόσμια αναγνώριση, και επιβιώνοντας μέσα από πολλές κακουχίες, θεωρείται από τους μεγαλύτερους μουσικούς πυλώνες του 20ου αιώνα. Πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής, που συνέθεσε, πλημμύρισαν τα μεγαλύτερα θέατρα και γήπεδα του κόσμου.

Στην πρωτότυπη παράσταση στο Badminton θα συνυπάρξουν αρμονικά ο χορός, το τραγούδι, το θέατρο και ο κινηματογράφος. Από τους «Λιποτάκτες» στον «Επιτάφιο» και από το «Άξιον Εστί» στο Canto General», το ελληνικό τραγούδι δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο. Στην καλλιτεχνική αυτή συνάντηση συμμετέχουν εκλεκτοί ηθοποιοί και τραγουδιστές ανάμεσα τους οι: Γρηγόρης Βαλτινός, Φιλαρέτη Κομνηνού, Άρης Λεμπεσόπουλος, Ελισάβετ Μουτάφη, Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα, Κώστας Θωμαϊδης, κ.α. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θέμης Μουμουλίδης. Οι τιμές των εισιτηρίων ανέρχονται στα 30€ (Α ζώνη), 24€ (Β ζώνη), 18€ (Γ ζώνη) και 10€, 7€ (Δ ζώνη).

Το καλοκαίρι του 2013, η παράσταση θα μεταφερθεί στις πόλεις που έζησε ο μεγάλος Έλληνας δημιουργός, ενώ την περίοδο 2013-2014 θα ταξιδέψει σε μεγάλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Keywords
Τυχαία Θέματα