Οι “Ξένοι” στο Θέατρο Κωφών

Με αφορμή το βιβλίο «Μικρό ημερολόγιο συνόρων» του Γκαζμέντ Καπλάνι, που πραγματεύεται τις δυσκολίες και τα προβλήματα των μεταναστών σε μία ξένη χώρα, μια παρέα ανθρώπων που βιώνει τον γλωσσικό ρατσισμό παρουσιάζει το εν λόγω κείμενο στο θεατρικό σανίδι. Το εμπόδιο της γλώσσας περιγράφουν έξι ηθοποιοί, μέλη του θεάτρου Κωφών, ως άλλοι γλωσσικά αποκλεισμένοι

στην πατρίδα τους, μέσα από την παράσταση «Ξένοι» που ανεβαίνει στο θέατρο Κωφών Ελλάδας (Σαχτούρη 8-10, πλατεία Κουμουνδούρου).
«Το θέμα της παράστασης αφορά στην έννοια της αποδοχής, ώστε οι κωφοί να παρουσιάσουν και να κατανοήσουν τις γλωσσικές μειονότητες, καθώς και οι ίδιοι αποτελούν μια γλωσσική μειονότητα», εξηγεί η Σοφία Ρομπόλη, διερμηνέας στην παράσταση και συμπληρώνει: «Οι κωφοί ζουν στη χώρα, πληρώνουν φόρους, αλλά δεν έχουν πρόσβαση στην πληροφόρηση και στον πολιτισμό, δεν έχουν καν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε δραματική σχολή γιατί πρέπει να είναι ‘ημεδαποί και αρτιμελείς’, σύμφωνα με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα».

Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Βασίλης Βηλαράς, ενώ τους ρόλους ερμηνεύουν οι:Απόστολος Γιαννόπουλος, Σοφία Ζιάβρα, Πάνος Κατσής, Σταύρος Λένα, Μάρθα Μπάμπη και Βίκυ Πανταζή. Ακούγονται οι Βασίλης Βηλαράς, Χριστίνα Ροκαδάκη και Δημήτρης Χατζηπέτρου.

Η παράσταση «Ξένοι» δίδεται στη νοηματική γλώσσα με ταυτόχρονη απόδοση στην ομιλούμενη από ακούοντες ηθοποιούς. Απευθύνεται σε μεικτό κοινό, με σκοπό την ενσωμάτωση των κωφών στο κοινωνικό σύνολο. Το θέατρο κωφών Ελλάδας με περισσότερα από 50 μέλη, ηλικίας από 26 έως 42 ετών, συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια λειτουργίας (ιδρύθηκε από την ηθοποιό, σκηνοθέτρια και χορογράφο, Νέλλη Καρρά), στη διάρκεια των οποίων έχει παρουσιάσει σημαντικό αριθμό έργων από το ελληνικό και το παγκόσμιο ρεπερτόριο.

Η παράσταση ανεβαίνει κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μέχρι τα τέλη Απριλίου. Το εισιτήριο κοστίζει 12 ευρώ (γενική είσοδος) και 8 ευρώ (μειωμένο) και τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση της λειτουργίας και των δράσεων του θεάτρου Κωφών.

Keywords
Τυχαία Θέματα