Δίπλα στον Παπούλια. Και… απέναντι στον Σόιμπλε

Twitter @EmOikonomidis

Ο Φρανσουά Μιτεράν, που κουράστηκε αρκετά και… γέρασε μέχρι να κατανοήσει το βαθύτερο νόημα της πολιτικής, και στη συνέχεια να πείσει τη γαλλική κοινωνία να τον εμπιστευτεί, και μάλιστα με σκανδαλιστική ανοχή και φανατική στήριξη, είχε διατυπώσει την ιστορική αποστροφή περί της σημασίας “διαχείρισης των συμβόλων”. Που μπορεί να φαντάζει επικοινωνιακή παράμετρος, είναι ωστόσο βαθιά πολιτική και ουσιαστική.

Μια τέτοια διαχείριση των συμβόλων επιχειρεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επέλεξε να περνάει την είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου το μεσημέρι, για να συναντηθεί με τον Κάρολο Παπούλια, την ώρα που ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα περνάει την είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που προσδοκά ότι ηγείται πλέον συμπαγούς κόμματος και όχι αθροίσματος συνιστωσών και… ακροτήτων, θα έχει μαζί του και τον Μανώλη Γλέζο, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς που έχει ταυτίσει τη δημόσια ρητορική του, μεταξύ άλλων με το βαρύ “κατηγορώ” προς τη Γερμανία, για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων.

Αντίστοιχη ρητορική έχει αναπτύξει και ο Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος επιπροσθέτως έχει καταφύγει στο πρόσφατο παρελθόν σε αιχμηρά σχόλια με αποδέκτη τη Γερμανία, για τη “μη ηθική” αντιμετώπιση που έχει η Ελλάδα από το Βερολίνο στα χρόνια της μεγάλης κρίσης και του διαβρωτικού για τον εθνιό ιστό Μνημονίου.

Φυσικά, για να επανέλθουμε στον πρόλογο, ο Μιτεράν είχε σκοπίμως… παραβλέψει να διευκρινίσει ότι οι συμβολισμοί που απαιτούν διαχείριση στην πολιτική έχουν συγγενή συμπόρευση με την κυρίαρχη θεωρία της πολιτικής επικοινωνίας, όπως τη διατύπωσε ο ΜακΛούαν, σε μια εκκωφαντική στιγμή ανταμώματος με την κοινή λογική: Το μέσο είναι το μήνυμα. Και για να σταλεί το σωστό μήνυμα, πρέπει να προϋπάρχει το σωστό μέσο…

Keywords
Τυχαία Θέματα