Hellastat: Περαιτέρω υποχώρηση της αγοράς ιατρικού εξοπλισμού

Σύμφωνα με μελέτη της Hellastat που εξετάζει την εγχώρια αγορά των εταιριών του ιατρικού εξοπλισμού, σημειώθηκε περαιτέρω υποχώρηση της ζήτησης το 2011. Αυτό οφείλεται στα πλαίσια εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης καθώς οι αρχές επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα σχετικά με τις προμήθειες διαγνωστικών προϊόντων, αναλώσιμων ειδών κ.λπ., αλλά και στις μειώσεις τιμών σε πολλά είδη ιατρικού εξοπλισμού, ώστε να περιοριστεί δραστικά η

δημόσια δαπάνη για την υγεία.

Ειδικότερα το πρώτο τρίμηνο του έτους οι δαπάνες για υγειονομικό υλικό μειώθηκαν κατά 82%, για φάρμακα κατά 27,5%, ενώ η κάμψη στα χημικά αντιδραστήρια άγγιξε το 46%, παρά την αύξηση της προσέλευσης ασθενών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας λόγω της ύφεσης.

Ωστόσο σημαντικό πρόβλημα αποτελούν τα χρέη των δημοσίων νοσοκομείων. Ενδεικτικά, τα συνολικά χρέη προς τις εταιρείες ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ ενώ οι οφειλές για το 2012 φτάνουν τα 302 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η διαρκής μεταβολή του θεσμικού πλαισίου προκαλεί δυσχέρειες στη λειτουργία των προμηθευτών. Ενδεικτικά αναφέρεται το νέο σύστημα προμηθειών (Ν. 3918/2011), το οποίο χαρακτηρίζεται ως γραφειοκρατικό.

Τέλος, παρατηρούνται πολλές περιπτώσεις παράλληλων εισαγωγών ιατρικού εξοπλισμού επιβαρύνοντας τις εταιρείες του κλάδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα