Die Welt: «Οι Έλληνες οπλίζονται για τον χειμώνα της κρίσης»

«Οικογένειες χώνουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα, γιατί εκεί είναι καλύτερα, ενοικιαστές κλείνουν την θέρμανση: Η κρίση χρέους και η ύφεση αρχίζουν να διαλύουν τον κοινωνικό ιστό στην Ελλάδα».

Με αυτόν τον τρόπο εισάγεται ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», που περιγράφει την δραματική κοινωνική κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα του σήμερα.

«Η Μαρία Κατρή έβαλε τον γιο της σε φτωχοκομείο για νέους μετά την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Η μεγαλύτερή του αδελφή μένει ακόμα μαζί της, αλλά, μιας

και η Ελλάδα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση, η χήρα Κατρή είναι σε τόσο άσχημη οικονομική κατάσταση, ώστε η έφηβη κόρη της «ζηλεύει τον αδελφό της, ο οποίος τα περνάει καλύτερα από αυτήν όντας στο άσυλο», λέει η Κατρή.

Οι Έλληνες οπλίζονται για τον δυσκολότερο χειμώνα από την έναρξη της αδυσώπητης πορείας της κρίσης χρέους. Η οικονομική ανάγκη είναι τόσο μεγάλη, που ο κοινωνικός ιστός της χώρας καταρρέει και μαζί του κινδυνεύει με διάλυση και η πολιτική συνοχή.

Η στενή ένωση της ελληνικής οικογένειας βοήθησε ως τώρα τους πληγέντες, ώστε να αντιμετωπίσουν την κατάρρευση της αγοράς εργασίας. Όμως και αυτό το στοιχείο τίθεται υπό πίεση, μιας και το εισόδημα των νοικοκυριών μειώνεται δραστικά».

Στο ακριβές αυτό συμπέρασμα καταλήγει η εισαγωγή του ρεπορτάζ, το οποίο εξάγεται από το συγκεκριμένο πραγματικό περιστατικό, αλλά και από τη γενική εικόνα της χώρας μας.

Περαιτέρω έμφαση δίνουν οι συντάκτες στην:

- Ασυγκράτητη κατρακύλα της οικογένειας

Οι νεότεροι αναγκάζονται να ζουν με τη σύνταξη των πιο ηλικιωμένων συγγενών τους κατεβαίνοντας με ταχύτητα τα κοινωνικά σκαλιά που ανέβηκαν εκείνοι. Οι φτωχές οικογένειες αναγκάζονται να καταφύγουν σε άσυλα. Βασική αιτία η δραματική αύξηση της ανεργίας.

- Δοκιμαζόμενη σταθερότητα

Η αυξανόμενη πίεση στην κοινωνία δοκιμάζει την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Τα καθιερωμένα κόμματα καταρρέουν, ωστόσο οι πολιτικοί τους είναι αγκιστρωμένοι στη θέση τους. Η λαϊκίστικη Αριστερά, που υπόσχεται επιστροφή στην πρότερη γενναιοδωρία του κράτους, στήνει ενέδρα, την ώρα που οι βίαιοι νεοναζί οξύνουν το πολιτικό τους προφίλ επενδύοντας στη φοβία για τους μετανάστες, την εγκληματικότητα και την κοινωνική κατάρρευση. Πολλοί Έλληνες φοβούνται τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και την αναβίωση του εφιάλτη πολιτικών αναταραχών, καθώς και της εξόδου από την ευρωζώνη.

- Αύξηση των φόρων και μείωση των μισθών

Η δόση εξασφαλίσθηκε αλλά με τίμημα εξοντωτικά μέτρα λιτότητας, αύξηση των φόρων και μείωση μισθών και συντάξεων σε ύψος 5% του ΑΕΠ. Όλα αυτά θα οδηγήσουν, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, σε περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ το 2013 κατά 4,5%. Η επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού και η εφαρμογή των αποφασισθέντων μέτρων θα εξαρτηθεί από το εάν η ελληνική κοινωνία θα καταφέρει να βγάλει αυτόν τον πολύ δύσκολο χειμώνα.

- Κατανάλωση των αποθεμάτων της κοινωνίας

Οι αποταμιεύσεις των ελληνικών οικογενειών εξαντλούνται και οι οργανισμοί που προσπαθούν να συνδράμουν, δεν έχουν πια την δύναμη να παρέμβουν.

- Καταφυγή σε άσυλα για παιδιά φτωχών οικογενειών

Το παράδειγμα της οικογένειας Κατρή δεν είναι, δυστυχώς, το μοναδικό.

Ιδρύματα που πριν λειτουργούσαν σαν θεραπευτήριο για τον αλκοολισμό, την παραμέληση και την κακοποίηση μετατρέπονται σε οάσεις για φτωχές οικογένειες, με άνεργους γονείς. Όπως μάλιστα μεταφέρει ο Διευθυντής του Ιδρύματος Χατζηκώστα, Λεωνίδας Δραγουμάνος: «Οι ανάγκες είναι ασύνορες».

Τραγικό το γεγονός ότι στο χωριό SOS κατέφυγαν 700 άπορες οικογένειες που δεν μπορούσαν να συντηρήσουν τα παιδιά τους. Τόσο το Ίδρυμα Χατζηκώστα όσο και το χωριό SOS απέρριψαν τις περισσότερες των αιτήσεων, όπως και οι περισσότεροι οργανισμοί που αδυνατούν να ανταποκριθούν. Ο κ. Δραγουμάνος μάλιστα εκπέμπει σήμα κινδύνου λέγοντας πώς το Ίδρυμα δεν θα έχει καθόλου χρήματα από το 2014.

- Στον ρόλο της οικογένειας ως καταφύγιο

Δεδομένης της μη πλήρωσης των κριτηρίων για την λήψη κρατικής βοήθειας, οι περισσότεροι Έλληνες που βρίσκονται σε ανάγκη, καταφεύγουν στην οικογένεια ως τελευταία λύση.

- Στην αδυναμία θέρμανσης

Με την αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, οι περισσότερες οικογένειες δεν μπορούν ούτε να ζεστάνουν τα σπίτια τους. Ιδιαίτερα στις φτωχότερες συνοικίες της Αθήνας, η εξαθλίωση είναι ακόμα πιο εμφανής, κάτι που εκμεταλλεύεται η Χρυσή Αυγή, υπό τον όρο όμως ότι ο παραλήπτης θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι Έλληνας. Χιλιάδες συνταξιούχοι και άνεργοι εξαρτώνται από το συσσίτιο.

- Στον ρόλο της Χρυσής Αυγής ως «σωτήρα»

Φιλοξενούνται δηλώσεις στελεχών τη Χρυσής Αυγής, στηλιτεύονται οι λαϊκίστικες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τακτικές της, ενώ παρατίθεται και η εκτίμηση του Ηλία Νικολακόπουλου ότι η σταθεροποίηση της οικονομίας θα οδηγήσει στην ανάσχεση της εξάπλωσης του κόμματος.

- Στις «σφαγές» στους δρόμους μπροστά από την Μεγάλη Βρετάνια

Ο Διευθυντής του γνωστού ξενοδοχείου περιγράφει τις ταραχές που εκτυλίσσονται μπροστά στα σκαλιά του ξενοδοχείου και τις επιπτώσεις τους στην τουριστική κίνηση.

- Στο χαμένο όνειρο για μια εύκολη ζωή.

Παρατίθενται μαρτυρίες θυμάτων της κρίσης, που αναπολούν τον χαμένο τρόπο ζωής που αντικαταστάθηκε από την Ελλάδα της κρίσης.

Μια αρκετά γλαφυρή και ρεαλιστική αναπαράσταση της Ελλάδας του 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Die Welt, Οι Έλληνες,Die Welt, oi ellines