Τουρκία: Απεργία κατά της αστυνομικής βίας

Γενική απεργία σήμερα για δύο από τα μεγαλύτερα τουρκικά συνδικάτα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία εναντίον των διαδηλωτών.
Εκπρόσωπος του Kesk, του ενός από τα δύο συνδικάτα, δήλωσε πως το αίτημά τους είναι «ο άμεσος τερματισμός της αστυνομικής βίας».
Ακόμη, η Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Ευρώπης, προκειμένου να ζητήσει «επείγουσα επέμβαση»

από πλευράς Συμβουλίου.

Την Κυριακή, πάντως, ο Ταγίπ Ερντογάν δικαιολόγησε και με το παραπάνω τις κινήσεις της κυβέρνησής του, σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.
Αποκάλεσε την επιχείρηση εκκαθάρισης του πάρκου Γκεζί από την αστυνομία, το βράδυ του Σαββάτου, ως «καθήκον».
Ο κ. Ερντογάν αρνήθηκε πως είναι δικτάτορας και υποσχέθηκε πως θα βρει «όλους αυτούς που έσπειραν τον τρόμο στους δρόμους».
Ανακοίνωσε επίσης ότι θα συνεχιστούν οι συγκεντρώσεις του κόμματός του υπό τον γενικό τίτλο «σεβασμός προς τη λαϊκή βούληση». Όπως είπε, στις 22 και 23 Ιουνίου θα γίνουν συγκεντρώσεις στην Ερζουρούμ και τη Σαμψούντα.

Γερμανία: Να σεβαστεί η Τουρκία τα δικαιώματα των διαδηλωτών

Το Βερολίνο κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν και να εκφράζονται, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας στέλνει με την «ατυχή συμπεριφορά της (…) άσχημα μηνύματα».

«Η γερμανική κυβέρνηση επαναλαμβάνει την προειδοποίησή της: η ελευθερία των πολιτών να διαδηλώνουν και η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι εγγυημένες, οι ειρηνικοί πολίτες πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Σε άλλο μήνυμά του, μέσω του Twitter, ο κ. Ζάιμπερτ ζήτησε να συνεχιστεί ο διάλογος στην Τουρκία, προσθέτοντας πως «η γερμανική κυβέρνηση καλεί εκ νέου όλα τα μέρη να επιδείξουν σύνεση».
Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε ότι «η τουρκική κυβέρνηση έστειλε με την ατυχή συμπεριφορά της μηνύματα εντελώς λαθεμένα, από την μια στην ίδια της τη χώρα, κι από την άλλη σε όλο τον κόσμο και επίσης σε εμάς, στην Ευρώπη».

Σημειώνεται ότι στη Γερμανία φιλοξενείται η μεγαλύτερη κοινότητα τούρκων μεταναστών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και χθες σημειώθηκαν διαδηλώσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους αντιτιθέμενους στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα