Πέθανε ο Γλαύκος Κληρίδης

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, εκ των πρωταγωνιστών της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. O Γλαύκος Κληρίδης, νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στην κλινική «Ευαγγελίστρια» σε κωματώδη κατάσταση με νεφρική ανεπάρκεια, την οποία του είχε προκαλέσει ο διαβήτης. Η κατάσταση της υγείας του είχε παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση το πρωί της Τετάρτης, όταν διακομίσθηκε

στο νοσοκομείο.

Από την πρώτη στιγμή ο γιατρός του, Ιωσήφ Κάσιος είχε δηλώσει ότι «ο πρόεδρος είναι 94 χρόνων. Έχουμε φθάσει στο τέλος. Η φύση έχει φθάσει στο τέλος της». Ο ίδιος ο Κληρίδης είχε πει στους οικείους του: «Ξέρω ότι τελειώνω κι όταν πέσω σε καταστολή δεν θέλω να με τοποθετήσετε στον αναπνευστήρα».

Ο Γλαύκος Κληρίδης έκλεισε τα μάτια του στις 18:20, της Παρασκευής.

Ακούστε το ιατρικό ανακοινωθέν

Ποιος ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης

Ένας από τους σημαντικότερους Κύπριους πολιτικούς, ο Γλαύκος Κληρίδης, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 94 ετών.

Ο Γλαύκος Κληρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 24 Απριλίου του 1919 και το 1939, σε ηλικία 20 ετών, κατατάχθηκε στη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία. Τρία χρόνια αργότερα, το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε στη Γερμανία και ο ίδιος κρατήθηκε αιχμάλωτος μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά τον πόλεμο, ο Γλαύκος Κληρίδης σπούδασε Νομικά στο Kings College του Λονδίνου και εξάσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου μέχρι το 1960, ενώ παράλληλα από το 1955 είχε ενταχθεί στην Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) με το ψευδώνυμο «Υπερείδης», στηρίζοντας νομικά πολλούς αγωνιστές που είχαν συλληφθεί από τους Άγγλους.

Το 1960 εξελέγη μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και εν συνεχεία Πρόεδρος της Βουλής, θέση της οποία διατήρησε ως το 1976, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις εξετέλεσε καθήκοντα Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αναπληρωτής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, όταν αυτός απουσίαζε στο εξωτερικό, αλλά και κατά το διάστημα από την 23η Ιουλίου 1974 ως την 7η Δεκεμβρίου 1974, όταν ο Μακάριος είχε εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την Κύπρο.

Μετά την τουρκική εισβολή, ο Γλαύκος Κληρίδης, ως επικεφαλής του Δημοκρατικού Συναγερμού, εξελέγη βουλευτής το 1981, το 1985 και το 1991, ενώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ως πρόεδρος του κόμματος, ηγήθηκε της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού μέχρι της εκλογής του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 14 Φεβρουαρίου 1993.

Ο Γλαύκος Κληρίδης διετέλεσε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1993 ως το 2003, όταν τον διαδέχθηκε ο επίσης εκλιπών Τάσσος Παπαδόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα