Οικονομικότερο το φετινό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Φθηνότερο κατά 4,64% θα είναι το φετινό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ.

Με βάση δειγματοληπτικό έλεγχο, που πραγματοποίησε η ΕΣΕΕ φαίνεται πως το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι θα κοστίσει 151,56 ευρώ, έναντι 158,93 ευρώ, που κόστιζε τις ίδιες μέρες του 2011. Η διαφορά των 7,37 ευρώ, οφείλεται,

κατά κύριο λόγο, στη μείωση της τιμής του χοιρινού, όσον αφορά τα κρεατικά, η τιμή του οποίου κατά μέσο όρο εκτιμάται στα 3,70 ευρώ το κιλό και εμφανίζει μείωση 26%, σε σχέση με πέρυσι, καθώς επίσης και στα φθηνότερα οπωροκηπευτικά προϊόντα, με εξαίρεση τις πατάτες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ, η γενική εικόνα, που διαμορφώνεται, στη τιμή των κρεατικών, συγκριτικά με το 2011 φαίνεται η η οριακή μείωση της τιμής του ντόπιου αρνιού στα 7 ευρώ/κιλό και η μικρή αύξηση της τιμής της γαλοπούλας (3,85%). Σχετικά με τις τιμές των οπωροκηπευτικών, οι ντομάτες εμφανίζουν αξιοσημείωτη μείωση κατά 26,88%, όπως και το λάχανο (-34,78), αλλά και το μαρούλι (-15,56%) και μόνο οι πατάτες εμφανίζουν μικρής κλίμακας αύξηση κατά 3,08%. Ενώ και οι τιμές των φρούτων, καταγράφουν μεσοσταθμική μείωση κατά περίπου 18% (πορτοκάλια, μήλα. Τέλος, τα ποτά και τα αναψυκτικά συνεχίζουν τη σταθερή ανοδική τους πορεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα