Οι σύγχρονοι παπατζήδες της πολιτικής

Σ’ ένα παλιότερο καλοκαιριάτικο κείμενο (31-7-21) γράφαμε: “Το παπατζιλίκι είναι σχετικά εύκολο. Απαιτούνται μόνο τρία τραπουλόχαρτα, καλοί συνεργάτες (τσιλιαδόροι και κράχτες), μαγικά χέρια από τον παίκτη και απλές τεχνικές παραπλάνησης. «Παιδιά καθαρές δουλειές, εδώ δεν κλέβουμε, ορίστε, εδώ ο παπάς, εκεί παπάς, πού’ναι ο παπάς; βάλτε να πάνε». Στην ταινία  “Η χαρτοπαίχτρα”  του 1964 η “καλή κοινωνία” μαθαίνει τα κόλπα του παπατζή. «Καθένας με τη βρώμα του μαντάμ, εσείς με τη δικιά σας και εμείς με τη δικιά μας» θα πει ο παπατζής Νίκος Φέρμας στην αριστοκράτισσα Ρένα Βλαχοπούλου.

Το

2021 οι «άριστοι» παπατζήδες έχουν αντικαταστήσει τα τραπουλόχαρτα με ιδιωτικά συμφωνητικά. «Εδώ η εταιρεία, εκεί η εταιρεία, πού είναι η εταιρεία μαντάμ στο …πόθεν έσχες!!! Στην περίπτωσή μας οι «τσιλιαδόροι» συνεργάτες του παπατζή …είναι τα πετσωμένα μέσα ενημέρωσης που φροντίζουν για το θάψιμο της παρανομίας. Είναι οι αβανταδόροι μιας πολιτικής ελίτ διαπλεκόμενων. Είναι οι κράχτες μιας επιχειρηματικότητας απ’ έξω κούκλας κι από μέσα …πανούκλας!!!”

Τα χρόνια πέρασαν, και οι σύγχρονοι παπατζήδες της πολιτικής εν έτει 2023 έχουν αλλάξει πίστα. Φρόντισαν οι ψηφοφόροι να τους απαλλάξουν από τη “βρώμα” τους. Οι πολιτσμάνοι υπό τας διαταγάς τους – πότε δεν ήταν (;), θα πείτε!!! Τους προστατεύουν υψηλόβαθμοι της δικαιοσύνης, οπότε το παίγνιο του “παπά” έγινε η επίσημη εφαρμοσμένη κυβερνητική πολιτική. Τους υπηρετούν άλλωστε οι πρόθυμοι του σημιτικού “εκσυγχρονισμού”, οι λεγόμενοι “δεξιοί με …πολιτικά”, οι οποίοι αφού έκαναν το αγροτικό τους κι εκπαιδεύτηκαν στο ΠΑΣΟΚ, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα νεοφιλελεύθερης αναμόρφωσης της χώρας αγκαλιά με τα χουντόπαιδα του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Και μάλιστα υπό την ιδεολογική καθοδήγηση του Βορίδη, τέως γραμματέα της νεολαίας της φιλοχουντικής ΕΠΕΝ, και νυν αντ’ αυτού του Μητσοτάκη να πουλάει …δημοκρατία στο κοινοβούλιο. “Του κόσμου τα ύστερα” δηλαδή!!

Και ενώ η χώρα καίγεται, ενώ το λεγόμενο “επιτελικό κράτος” καταρρέει στα πύρινα μέτωπα, ο πρωθυπουργός ως αρχιπαπατζής της πολιτικής επαίρεται για την αποτελεσματικότητα των …εκκενώσεων!!! “Σώθηκαν με το 112, χιλιάδες (!) συμπολίτες μας” δήλωσε στην Βουλή (24-7-23). Ενώ στη υπερτετράχρονη θητεία του μετράει πάνω από ενάμισι εκατομμύριο καμμένα στρέμματα χρησιμοποιεί την “κλιματική κρίση” και τις “εκκενώσεις” ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ:

– Εδώ η κλιματική κρίση, εκεί η κλιματική κρίση, πού είναι η κλιματική κρίση;
– Εδώ η εκκένωση, εκεί η εκκένωση, που θα είναι η επόμενη …εκκένωση;
– Εδώ ο Μητσοτάκης κι ο Πατούλης, εκεί ο Μητσοτάκης κι ο Πατούλης, που
είναι ο Μητσοτάκης κι ο Πατούλης; Παρόντες κι αξούριστοι δηλώνουν
ευθαρσώς!!

– Εδώ οι ευθύνες, εκεί οι ευθύνες, πού είναι οι ευθύνες; “Στους Δήμους” λέει η κυβέρνηση. “Στο κράτος” λένε οι Δήμαρχοι. Στο διάολο, λένε οι πολίτες… Οι ψηφοφόροι, κατά πλειοψηφία, αποφάσισαν κι επέλεξαν το ρόλο του θύματος που ξεπουπουλιάζουν οι αετονύχηδες πολιτικοί παπατζήδες. Κι αν στο τζόγο του “παπά” οι περιθωριακοί απατεωνίσκοι μαδούσαν κάποια “αθώα και άβγαλτα επαρχιωτόπουλα” – όπως λέει γελώντας ο φίλος μου ο Κυριάκος – , εδώ ο κυβερνητικός “παπάς” μαδάει τη χώρα. Εδώ η πολιτική και η δημοκρατία βρίσκεται σε αποδρομή, η αποϊδεολογικοποίηση, το μικροσυμφέρον και η αρπαχτή είναι το νέο ευαγγέλιο της …επενδυτικής βαθμίδας της επιχείρησης “Παπατζήδες Α.Ε.”

Κατά τ’ άλλα “κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης, στου κόσμου το μπαλκόνι ποτέ μη ξαναβγείς”. Ή μήπως όχι, αν υπάρχει ακόμα ζωντανή η ελπίδα στο πιθάρι της Πανδώρας;…

Keywords
Τυχαία Θέματα